Κόσμος
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 10:19

Eπισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η τριπλή δολοφονία Τ/Κ και το θέμα της ασφάλειας που εγείρεται, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται επίσης στην αναμενόμενη νέα κίνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου για τη βοήθεια που θα προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάλεψαν προτού δολοφονηθούν'' αναφέρεται στην προχθεσινή δολοφονία του Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του και γράφει ότι τα τρία θύματα της στυγερής δολοφονίας πάλεψαν με τους δολοφόνους, προτού εκτελεστούν εν ψυχρώ. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχοντας εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη θα προβεί σύντομα σε νέα κίνηση στο Κυπριακό, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ''επιμένει'' ότι πρόκειται για ''κινήσεις εντυπωσιασμού''.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Με μια σφαίρα στο κεφάλι τους αφαίρεσαν τη ζωή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι στυγεροί δολοφόνοι σκότωσαν πρώτα με μία σφαίρα στο κεφάλι τη μάνα και την κόρη και μετά τον πατέρα με τον ίδιο τρόπο, αφού πρώτα τον ανάγκασαν να δει τις εκτελέσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είχε πει με προηγούμενες δηλώσεις του ήταν ότι θα είναι βοηθός και σύμβουλος των Χωρεπισκόπων που επιλαμβάνονται των θεμάτων της Αρχιεπισκοπής.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Παγιδευμένος από 'δικό' του'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ επιχειρηματίας Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, ο οποίος δολοφονήθηκε ξημερώματα Σαββάτου μαζί με τη σύζυγο και τη 16χρονη κόρη τους, δέχθηκε πισώπλατο πλήγμα. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής των δολοφόνων ήταν έμπιστος σωματοφύλακάς του, που έμπασε και τους συνεργούς του από την κύρια είσοδο του σπιτιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταρτίζει στρατηγική συμπλήρωσης της πενταετίας με προοπτική διεκδίκησης και νέας θητείας, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Διάτρητη γραμμή'' γράφει ότι αναφορικά με το φόνο των Τ/Κ προβάλλουν αμείλικτα ερωτηματικά για τις Αρχές Ασφαλείας που αγγίζουν και το θέμα ασφάλειας των ελεύθερων περιοχών. Διερωτάται πώς οι πληρωμένοι δολοφόνοι της ΜΙΤ ή της μαφίας των κατεχομένων μπόρεσαν να εισέλθουν πάνοπλοι στις ελεύθερες περιοχές, να απαγάγουν από το σπίτι του τον Ελμάς και να προχωρήσουν σε μια τελετουργική δολοφονία; Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πολιτικές δυνάμεις καθορίζουν τις θέσεις που πρόκειται να καταθέσουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ενόψει τη συνεδρίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα με τον τίτλο ''Οικονομική ένεση για Τ/Κ'' και γράφει ότι σημαντικά ποσά διακινούνται από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ένεση προς την οικονομία των κατεχομένων. Σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, κατά το 2004 ποσό ύψους 57 εκ. λιρών διοχετεύθηκε με διάφορους τρόπους στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διέψευσε την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα συναντηθεί στο Νταβός με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διότι ο τελευταίος δεν πρόκειται να βρίσκεται στην Ελβετία, αλλά στη νοτιοανατολική Ασία.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νυστέρι στις ατασθαλίες'' γράφει ότι ο κυβέρνηση "βάζει νυστέρι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τις μίζες που πιθανόν να τσέπωναν κάποιοι, εάν περνούσαν απαρατήρητες οι εξαγγελθείσες προσφορές για τοποθέτηση τηλεοπτικών μηχανών κινηματογράφησης των εγχειρήσεων σε όλα τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας". Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διευκρινίζει ότι πρωτοβουλία στο Κυπριακό δεν σημαίνει επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ για να επαναλάβει το διάλογο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων