Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική.
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ρουσφετολογική.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Αν δεν το κάνετε αυτό εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Επίσης, ρώτησε «αν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία, δεν την φέρνει ο ίδιος ο υπουργός.
Ο Πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή.
«Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη να ρωτά τον Πρωθυπουργό: «Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τροπολογία χωρίς έκθεση του ΓΛΚ;». «Απαντήστε αντί να κρύβεστε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εν τη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Γιατί δεν τη λέτε;», πρόσθεσε.
«Αν θέλουμε να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου να έρθει ο υπουργός να εξηγήσει με λόγια σταράτα ποιους αφορά αυτή η τροπολογία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Είστε υπόλογος γιατί αφήνετε σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και για διαγραφές χρεών από λαθρεμπόριο».
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός απάντησε στις χθεσινές καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής.
«Η κοινοβουλευτική λειτουργία», είπε, «κανείς δεν λέει ότι είναι πάντοτε ανέφελη. Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε».
Στο σημείο αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά που τότε ο πρωθυπουργός δεν είχε απαντήσει ούτε σε μια ερώτηση.
«Ζήσαμε μαζί μια διαδικασία που ήταν φαστ τρακ, “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε” με δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μιλάτε τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάει ο λαός τις τροπολογίες με τις οποίες δώσατε ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια;», συνέχισε.
Επανερχόμενος στα της τροπολογίας ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως λέει «κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει (η Ν.Δ.), επειδή υποτίθεται ότι κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». «Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία», συμπλήρωσε.
«Μητσοτάκης και Ν.Δ. σε διαρκές βέρτιγκο»
Τέλος, έσπευσε να δώσει ερμηνεία στη στάση που τηρεί η Ν.Δ. στη Βουλή λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν παρ' ελπίδα τους έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία».
«Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η Ν.Δ.», σημείωσε. Ακόμη, υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές και πρόσθσε πως τώρα διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Η αμηχανία σας είναι εκδηλη και έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα όχι όμως επί της ουσίας», είπε χαρακτηριστικά.
«Η τροπολογία δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ»
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, αργότερα, ο Πρωθυπουργός, απέρριψε ξανά τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για την τροπολογία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος η κ. Παπανάτσιου πήρε την πολιτική ευθύνη και το έκανε αποδεκτό, πριν η βουλευτική τροπολογία γίνει δεκτή από τον κ. Παπαδημητρίου.
Παράλληλα σημείωσε πως η τροπολογία είναι οριζόντια, αφορά κάθε επιχείρηση, όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας του είπε πως «εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε και το βόδι». «Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι;» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Πρόστιμα διέγραφε η Ν.Δ. και ο κ. Στουρνάρας»
Επιπλέον, υπογράμμισε πως δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. «Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Ν.Δ. «Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή, και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε πως οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. «Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Η επίμαχη τροπολογία
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».
Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.
«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος», ανέφερε κ. Δημητριάδης.