Την αξιοποίηση σε επίπεδο πρόληψης - επιτήρησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να ανταποκρίνεται άμεσα και θετικά.
Την αξιοποίηση σε επίπεδο πρόληψης - επιτήρησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να ανταποκρίνεται άμεσα και θετικά.
Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο κ. Καραμέρος διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η πρόληψη και ο συντονισμός, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από φυσικές ή ανθρωπογενείς απειλές και κινδύνους, όπως αποδείχτηκε στην πράξη τον χειμώνα με την επέλαση του χιονιά στα βόρεια προάστια.
Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, προσβλέπουμε στη συνδρομή των εθελοντών, αλλά και στη συνεργασία, με μηνύματα και έκτακτα δελτία, των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.
Στο πλαίσιο δε του απολογισμού της χειμερινής περιόδου, ο Γ. Καραμέρος πρότεινε να εξεταστεί η χρήση ψηφίδας άμμου ή ανακυκλωμένου γυαλιού σε αντικατάσταση του αλατιού που καταστρέφει τη χλωρίδα του περιαστικού πρασίνου. Τ
έλος, γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έναντι τεχνολογικών καταστροφών και πως άμεσα πρόκειται να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.
Κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ιεραρχήθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από δασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές υπαίθρου, ενώ εντοπίστηκαν θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται είτε με τη χρηματοδότηση, είτε με το εποχιακό προσωπικό, καθώς και άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Επιπλέον, καταγράφηκαν αναλυτικά και δόθηκαν σχετικές οδηγίες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου δασοπυρόσβεσης, στο Πεντελικό και στον Υμηττό, για την πληρότητα των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο των πυροφυλακίων και των κρουνών, καθώς και για συχνότερη επιτήρηση δασικών και περιαστικών εκτάσεων.
Επίσης, δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για την πυροπροστασία περιοχών όπου φιλοξενούνται κατασκηνώσεις, για τον καθαρισμό δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση) και ιδιωτικών οικοπέδων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών Βόρειου Τομέα, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, οι Δήμαρχοι Πεντέλης, Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Δασάρχης Πεντέλης, ο Διευθυντής της ΕΜΥ και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.
Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων και Ομάδων Διάσωσης, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, των Νοσοκομείων, των Αστικών Συγκοινωνιών, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.