Τη διαμάχη μεταξύ του ελληνικού κράτους και του δήμου Μονάχου με φόντο το ελληνικό σχολείο της πόλης επαναφέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός Τύπος.
Τη διαμάχη μεταξύ του ελληνικού κράτους και του δήμου Μονάχου με φόντο το ελληνικό σχολείο της πόλης επαναφέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός Τύπος.
Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα απειλεί το Μόναχο με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο», τη Δευτέρα, η γερμανική εφημερίδα Welt υπενθύμισε το ιστορικό της διαμάχης, η οποία έχει βάλει «πάγο» στις παραδοσιακά στενές και εγκάρδιες σχέσεις του δήμου Μονάχου με την ελληνική παροικία, όπως ανέφερε προ διμήνου σε άρθρο της η Deutsche Welle.
Η επίμαχη υπόθεση ξεκίνησε το 2001 όταν το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε από τον δήμο του Μονάχου για 4,5 εκατ. μάρκα οικόπεδο 15.000 τ.μ. για την κατασκευή ελληνικού σχολείου.
Η πώληση έγινε με τον όρο η ανέγερση του κτηρίου να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σε διαφορετική περίπτωση το οικόπεδο θα επιστρεφόταν στον δήμο.
Λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της συνοικίας η άδεια ανοικοδόμησης εκδόθηκε τελικά μόλις το 2008 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της οικοδομής το καλοκαίρι του 2012. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από την πλευρά του δήμου, τα δικαστήρια και τον καθορισμό νέας ημερομηνίας αποπεράτωσης του έργου, το κτήριο παρέμεινε γιαπί, με την Αθήνα να επικαλείται την οικονομική κρίση.
Τελικά, τον Φθινόπωρο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μεταβίβαση του οικοπέδου στον δήμο ζητώντας να κατεδαφιστεί η οικοδομή με έξοδα της Αθήνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt, πλέον η διαμάχη γύρω από το ελληνικό σχολείο έχει πάρει όχι μόνο νομική αλλά και πολιτική διάσταση, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικαλούνται από διαφορετικές σκοπιές την ελληνική κρίση. Μάλιστα «ακόμη και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών έχει μεσολαβήσει για το θέμα», ανέφερε η Welt.
Κατά την εφημερίδα, ο δήμος του Μονάχου εξακολουθεί να μην κάνει πίσω, διεκδικώντας το ακίνητο προκειμένου να καλύψει τις δικές του, επείγουσες, όπως διατείνεται, ανάγκες για νέα σχολικά κτήρια. «Η Ελλάδα όμως επιμένει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνικού σχολείου, απειλώντας πλέον να κινήσει νομική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», συμπλήρωσε η Die Welt.
Επιστολή - «καμπανάκι» των ομογενών σε Τσίπρα και Παυλόπουλο
Τον περασμένο Ιούλιο, οι Έλληνες του Μονάχου είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με ψήφισμα – επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι ομογενείς ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «το οικόπεδο για το Ελληνικό Σχολείο Μονάχου που αποκτήθηκε από το Δήμο Μονάχου με ρήτρα αναστροφής πώλησης, χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική Πολιτείας, το δε κτήριο και η μετέπειτα λειτουργία του συγχρηματοδοτείται κατά 70% από την βαυαρική Κυβέρνηση».
«Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας υπήρξε αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να ολοκληρώσει το τμήμα του κλειστού σκελετού (σκελετός κτηρίου με θύρες και παράθυρα καθώς και στέγη) μέχρι την συμφωνημένη ημερομηνία της 30.6.16. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Μονάχου προτίθεται να ενεργοποιήσει ρήτρα αναστροφής, με συνέπεια την απώλεια του ακινήτου», προειδοποιούσαν οι ομογενείς.
Οι Έλληνες του Μονάχου ζητούσαν να δοθεί άμεσα από την Ελληνική Πολιτεία δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις αρχές του Δήμου Μονάχου και να εξασφαλιστεί άμεση ροή των εγκεκριμένων κονδυλίων για το έργο προς την μειοδότρια εργολάβο εταιρεία από την ΚτΥπ. ΑΕ, ώστε σύντομα να στεγάσει το νέο σχολικό συγκρότημα τα ελληνόπουλα του Μονάχου και της Βαυαρίας».
Η ελληνική επιχειρηματολογία
Μιλώντας τον Φεβρουάριο στη Deutsche Welle, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου για μεταβίβαση του οικοπέδου. Η ελληνική επιχειρηματολογία στηρίζεται σε τρία βασικά επιχειρήματα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Welt, Deutsche Welle