Mag
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:52

Η Καστανέα και η Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων από ψηλά

Διασχίζοντας την εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, στον ορεινά του νομού Ιωαννίνων, συναντά κανείς στις όχθες του Αώου ποταμού δύο όμορφα χωριά, την Καστανέα και την Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Διασχίζοντας την εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, στον ορεινά του νομού Ιωαννίνων, συναντά κανείς στις όχθες του Αώου ποταμού δύο όμορφα, παραδοσιακά χωριά, την Καστανέα και την Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε πλάνα από ψηλά, σε μία κατάφυτη περιοχή.

Το χαμόγελο των κατοίκων σπάει το συναίσθημα της μοναξιάς, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αρκετά πέτρινα γεφύρια στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στο χωρίο Καστανέα, με τα περισσότερα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, παρ’ όλο που μπορεί να μοιάζουν ξεχασμένα στον χρόνο.

Η Καστανέα (ή Καστάνιανη, όπως μετονομάστηκε εκ νέου το 2013, επιστρέφοντας στις ρίζες της), είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Γύφτισσα, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Σμόλικα και του Γράμμου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Κόνιτσας. Η ίδρυση του οικισμού στη σημερινή του θέση τοποθετείται στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ. Σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα χωριά των Μαστοροχωρίων κατά τα τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ο πληθυσμός της μόλις που ξεπερνά τους 200 κατοίκους και παρουσίασε μείωση κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα ορεινά χωριά. Είναι εξ ολοκλήρου πετρόκτιστο χωριό, όπου κυριαρχούν τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια. Ανάμεσα στα ογκώδη σπίτια ξεχωρίζει το παλιό σχολείο του χωριού. 

Η Πυρσόγιαννη, από την πλευρά της, είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά της επαρχίας Κονίτσης. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Μαστοροχωρίων, την έδρα του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής (κυρίως για φύλαξη των συνόρων) και διαθέτει τις βασικές υποδομές εστίασης και φιλοξενίας τουριστών. 

Στολίδι του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, μια επιβλητική πέτρινη εκκλησία με εντυπωσιακό καμπαναριό. Βρίσκεται επίσης σε υψόμετρο άνω των 850 μέτρων, μετρώντας περίπου 220 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Όσο για τον ποταμό Αώο, έχει συνολικό μήκος 260 χιλιομέτρων, 70 από τα οποία βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος (με τα υπόλοιπα να είναι σε αλβανικό). Ο Αώος πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

Στις πηγές του Αώου, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη για την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της γύρω περιοχής. Λόγω της ομορφιάς του τοπίου γύρω από την λίμνη, η περιοχή των πηγών (Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου), αναπτύσσεται τουριστικά με γοργούς ρυθμούς. Λίγο βορειότερα των πηγών του Αώου βρίσκεται και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu, Wikipedia