Πολιτική
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 19:14

Τι αλλάζει στις αναγνωρίσεις πτυχίων της αλλοδαπής

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων, συντελούνται με το σχέδιο νόμου που προωθείται στη Βουλή http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/18/1004468.htm . Με αυτό καταργείται το ΔΙΚΑΤΣΑ και οι αρμοδιότητές του περιέρχονται σε νέο οργανισμό, που θα στελεχωθεί με άτομα εξειδικευμένα, τα οποία θα υποβοηθούνται από ακαδημαϊκούς συμβούλους που είναι παράλληλα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και Εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ.

Με το σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται, όπως είπε σήμερα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που μέχρι τώρα υπόκεινταν σε χρονοβόρες και αναποτελεσματικές διαδικασίες, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια ώστε να μην αναγνωρίζονται άμεσα προγράμματα τριετούς φοίτησης της αλλοδαπής, κυρίως όταν για τον αντίστοιχο κλάδο σπουδών στην Ελλάδα, υπάρχουν τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών.

«Εντύπωση προκαλεί ότι η Υπουργός Παιδείας επέλεξε να ανακοινώσει σήμερα, δύο μέρες πριν την επίσημη έναρξη του πολύκροτου πλέον εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την «Ιδρυση και Λειτουργία Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης». Η πρακτική αυτή βάλλει κατά της αξιοπιστίας του διαλόγου και τροφοδοτεί την υπαρκτή και δικαιολογημένη καχυποψία.

Οσο για την περίφημη συνεργασία Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/18/1004564.htm , έχω να παρατηρήσω ότι ηχεί ως κακόγουστο αστείο, όταν απολύτως επιτυχημένα και αποδοτικά προγράμματα συνεργασίας όπως το Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ ή το Πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» έχουν επί των ημερών της Ν.Δ. στην πράξη καταργηθεί ή καταδικαστεί σε παρακμή», σχολίασε η εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη.

Πηγή: ΑΠΕ