Κόσμος
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 14:55

Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας και άλλων τριών κρατών-μελών

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, του Βελγίου, της Φινλανδίας και της Ιταλίας, για πλημμελή μεταφορά της οδηγίας για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στην εθνική τους νομοθεσία. Η μεταφορά αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα δεν απήντησε στις τελικές γραπτές προειδοποιήσεις που της απεστάλησαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους. Στο Βέλγιο η οδηγία έχει αποτελέσει το αντικείμενο μεταφοράς μόνο για τις περιφέρειες Βρυξελλών και Βαλλωνίας, η Φινλανδία δεν έχει κάνει μεταφορά της οδηγίας για την επαρχία Aland και η Ιταλία έχει μεν πρόσφατα πραγματοποιήσει ορισμένα σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά απομένουν και χρειάζεται να γίνουν πολλές περαιτέρω εργασίες.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις νόμιμες ενέργειες κατά των τεσσάρων κρατών μελών για πλημμελή μεταφορά της Οδηγίας για την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων θερμοκηπίου στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003.

Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου αποτελεί μια μείζονα πρωτοβουλία που θα επιστρέψει στην Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων βάσει του πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997, και που θα εξασφαλίσει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας θα μειωθούν με το λιγότερο δυνατό κόστος για την οικονομία. Θα είναι το μεγαλύτερο σύστημα τέτοιου είδους που θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η πλημμελής εθνική μεταφορά της οδηγίας εκ μέρους των τεσσάρων αυτών κρατών μελών δεν έχει παρεμποδίσει την έναρξη λειτουργίας του συστήματος εμπορίας εκπομπών από την 1η Ιανουαρίου 2005, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Σε χωριστή υπόθεση, η Επιτροπή αποστέλλει επίσης στην Ιταλία τελική γραπτή προειδοποίηση, επειδή δεν υπέβαλε πλήρες εθνικό σχέδιο κατανομής ρύπων. Τα εθνικά σχέδια κατανομής πρέπει να ορίζουν τον αριθμό των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προτίθενται τα κράτη μέλη να κατανείμουν στις βιομηχανίες τους.