Κόσμος
Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 18:27

Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα Σάββατο οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι Γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα Σάββατο οι ψηφοφόροι στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη και οι Γάλλοι κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Από τα 47 εκατομμύρια εγγεγραμμένων Γάλλων ψηφοφόρων, λιγότεροι από ένα εκατομμύριο κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό και η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα και η Μαρτινίκα στην Καραϊβική.

Τα ψηφοδέλτια από τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη θα παραμείνουν σφραγισμένα μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όταν και θα κλείσουν οι κάλπες στην ηπειρωτική Γαλλία.

Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, δύο από τους 11 υποψήφιους θα πάνε στον δεύτερο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως επικρατέστερο τον κεντρώο και φιλοευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν. Οι τρεις κυριότεροι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος θέλει να βγάλει τη Γαλλία από τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες και το ΝΑΤΟ και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, το όνομα του οποίου έχει αμαυρωθεί από το πρόσφατο σκάνδαλο.

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής και οι αναποφάσιστοι αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί εκτάκτως λόγω των εκλογών.

Τα μέτρα αυξήθηκαν στον ύψιστο βαθμό μετά και τον θάνατο ενός αστυνομικού την Πέμπτη από την επίθεση ένοπλου τζιχαντιστή στο Παρίσι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters