Κόσμος
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 19:36

Ράις: Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ελήφθησαν και κακές αποφάσεις

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το διορισμό της Κοντολίζα Ράις στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι μοναδικοί αρνητικοί ψήφοι που έλαβε η κ. Ράις ήταν από δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές, τον Τζον Κέρι γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και αντίπαλο του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές, και την Μπάρμπαρα Μπόξερ γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, η οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην κ. Ράις κατά τη διήμερη κατάθεσή της.

Κατά την κατάθεσή της ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η κ. Ράις παραδέχθηκε ότι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ελήφθησαν «λανθασμένες αποφάσεις», καθώς και ότι ο αμερικανικός στρατός πήγε στο Ιράκ χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας μετά το τέλος του πολέμου.

«Πήραμε πολυάριθμες αποφάσεις στη διάρκεια αυτής της περιόδου (της πρώτης θητείας του κ. Μπους) ορισμένες ήταν καλές, ορισμένες ήταν λιγότερο καλές. Κάποιες ήταν πολύ κακές, είμαι σίγουρη γι αυτό», δήλωσε η κ. Ράις.

Η δημιουργία ενός γραφείου για την ανασυγκρότηση και τη σταθερότητα είναι ένα μόνο από τα μαθήματα που πήραμε από το Ιράκ, πρόσθεσε η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο γραφείο συστάθηκε πέρυσι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για να διαχειρίζεται τα γεγονότα μετά τον πόλεμο.

«Δεν είχαμε τις απαραίτητες ικανότητες, καλές δυνατότητες για να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις ανασυγκρότησης τέτοιου τύπου», παραφέχθηκε η κ. Ράις, αναφερόμενη στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.