Με σκοπό να παρουσιάσει «πραγματικά παιδιά», με όλα τα ρεαλιστικά ελαττώματα που μπορεί να έχουν, και όχι υπερήρωες με δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τα πάντα, η επιτυχημένη διαδραστική υπερπαραγωγή «Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ», που παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», παρατείνεται έως τις 14 Μαΐου.
Με σκοπό να παρουσιάσει «πραγματικά παιδιά», με όλα τα ρεαλιστικά ελαττώματα που μπορεί να έχουν, και όχι υπερήρωες με δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τα πάντα, η επιτυχημένη διαδραστική υπερπαραγωγή «Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ», που παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου» (Πειραιώς 254), παρατείνεται έως τις 14 Μαΐου, κάθε Κυριακή, στις 2.45 μετά το μεσημέρι.
Από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Έριχ Κέστνερ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «μάστορας των μικρών μορφών» και «συγγραφέας - κλειδί της γερμανικής μεσοπολεμικής εποχής» το - βραβευμένο με παγκόσμιο βραβείο λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - μυθιστόρημα «Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε διασκευή της Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη.
Ένα αστυνομικό έργο για παιδιά
Η παράσταση αναδεικνύει και παρουσιάζει την ομαδικότητα, το θάρρος και την εφευρετικότητα των παιδιών απέναντι στην «δυσκαμψία» των μεγάλων, μέσα από μια γοητευτική ιστορία καταδίωξης, ένα αστυνομικό έργο για παιδιά, όπου οι καλές δυνάμεις του κόσμου, που αντιπροσωπεύονται από τα παιδιά, στρέφονται κατά των κακών, δηλαδή των ενηλίκων.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθέτουν την παιδική τους ηλικία σαν παλιό καπέλο. Την ξεχνούν σαν έναν αριθμό τηλεφώνου, που δεν ισχύει πια... Μόνον όποιος ενηλικιώνεται και παραμένει παιδί είναι άνθρωπος» έλεγε ο Έριχ Κέστνερ, ο οποίος έγραψε το βιβλίο αυτό πριν από περίπου 90 χρόνια, τοποθετώντας το στη μεσοπολεμική Γερμανία. Σήμερα, παραμένει επίκαιρο και εμπνέει όσο ποτέ. Ο ίδιος ήθελε πάντοτε να είναι ένας συγγραφέας, που να διαβάζεται εύκολα, που θα παρέμενε, παρά τα βαθύτερα νοήματα, κατανοητός, και το πετυχαίνει απόλυτα και στη θεατρική μεταφορά του έργου του, από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Αν αναλογιστεί κανείς τις ομοιότητες που μπορεί να έχει το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας με το Βερολίνο του Μεσοπολέμου κι αν λάβει υπ’ όψιν την εξαθλίωση που πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης, τότε ο «Εμίλ» γίνεται ένα σύμβολο για όλους τους νέους, που, ενωμένοι, μπορούν να νικήσουν τους «κακούς».
Μια αγωνιώδης αποστολή
Ήρωας της ιστορίας είναι ο Εμίλ Τύσεν, ένα αγόρι, στο οποίο ανατίθεται μία αποστολή: να ταξιδέψει με το τραίνο μέχρι το Βερολίνο, όπου ζει η γιαγιά του, και να της δώσει ένα χρηματικό ποσό, που του εμπιστεύτηκε η μητέρα του. Για τον Εμίλ, τα χρήματα είναι μεγάλη υπόθεση, αφού η μητέρα του τον αναθρέφει μόνη της, με δυσκολία. Έτσι, αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια με τόσα χρήματα στην τσέπη του. Όμως, αγωνιά και για κάτι άλλο. Πριν φύγει για το Βερολίνο, ζωγράφισε στο άγαλμα του μεγάλου Δούκα Καρόλου, που κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού του, κάτι τεράστια μουστάκια. Είναι ανήσυχος μην αποκαλυφθεί ότι, πίσω από τα μουστάκια που «κοσμούν» τον Δούκα, είναι αυτός και οι φίλοι του.
Στη διαδρομή με το τραίνο, βρίσκεται στο ίδιο βαγόνι με έναν ευγενικό κύριο, που του δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, μόλις διαπιστώνει ότι έχει πάνω του χρήματα. Όταν το τραίνο μπαίνει σε ένα τούνελ, ο Εμίλ δεν καταφέρνει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Επικρατεί αναστάτωση και, όταν το τραίνο βγαίνει από το τούνελ, βλέπει ότι ο κύριος έχει εξαφανιστεί με όλα του τα χρήματα. Τότε, κατεβαίνει στον σταθμό και ακολουθεί κατά πόδας τον κλέφτη. Για καλή του τύχη, γνωρίζει μια ομάδα παιδιών στο Βερολίνο και αποφασίζουν να τον παρακολουθήσουν, να τον πιάσουν και, αφού αποδείξουν την ενοχή του, να τον καταδώσουν στις Αρχές.
Ταυτότητα παράστασης
Ελεύθερη απόδοση: Μιμή Ντενίση, σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης, σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας, επεξεργασία εικόνας & βίντεο: Νίκος Δημητριάδης, επιμέλεια μουσικής: Ιάσων Τριανταφυλλίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη, βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου. Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Λουδάρος, Ναταλία Δραγούμη, Νεφέλη Ορφανού, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Γιώργος Μακρής. Παίζουν: Πάνος Αγαζάντε, Τάσος Κοντογιώργας, Φώτης Κουτρουβίδης, Μαριάννα Μαυριαννού, Δήμητρα Μπακαλγιάννη, Βίκυ Μπόλοση, Λίνα Πρίντζου, Δώρα Χουρσανίδου.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540000. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 13 ευρώ (πλατεία), 11 ευρώ (θεωρείο), οικογενειακό 4 ατόμων: 45 ευρώ (πλατεία), 40 ευρώ (θεωρείο), προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις, σχολικές παραστάσεις: 7 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία «Ελληνικού Κόσμου», τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr και viva.gr. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.
naftemporiki.gr