Η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και την ελληνική πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το εκεί καθεστώς πρότυπο.
Η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες και την ελληνική πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει το εκεί καθεστώς πρότυπο.
«Να χαίρεστε τα πρότυπά σας. Στρατός κατά διαδηλωτών. 500.000 όπλα σε οπαδούς Μαδούρο. Δύο νεκροί», έγραψε την Πέμπτη στο twitter ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για ένα μεγάλο διάστημα παρουσίαζε τη Βενεζουέλα ως συγκριτικό μοντέλο διακυβέρνησης».
Χθες, σε σκωπτικό τόνο παρατήρησε ότι «είναι αλήθεια πως ακόμη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».
Με στόχο να αναδείξει περαιτέρω το θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα βήμα παραπάνω, επιδιώκοντας να το φέρει στη Βουλή. Συγκεκριμένα, 13 βουλευτές της ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μεταξύ άλλων, κάλεσαν την κυβέρνηση «να καταβάλει διμερώς, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ορμώμενη από το χάος στη Βενεζουέλα και η Δημοκρατική Αριστερά τόνισε ότι «οι προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις που πιστεύουν στο σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετες σε φαινόμενα ακραίου κρατικού αυταρχισμού και βίας».
«Η αποδοκιμασία μας για την θλιβερή κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα είναι δεδομένη όπως και η αντίθεσή μας με όσους στηρίζουν ακόμη αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό του Μαδούρο», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί δημοσίευμα της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδας left.gr, στο οποίο οι κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα προσεγγίζονταν ως «πραξικόπημα» σε βάρος του Νικολά Μαδούρο. Το σχετικό κείμενο είχε τίτλο «Μαίνεται η ένταση στη Βενεζουέλα - Οι "τσαβίστας" στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος της Δεξιάς».
Από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει για την ώρα επίσημη θέση για τις ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της χώρας.
«Ανησυχητική η κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην Βενεζουέλα. Απαιτούνται πρωτοβουλίες εκτόνωσης με διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Πάντως, αίσθηση είχαν προκαλέσει στη Βουλή πριν από δύο μήνες τα διθυραμβικά σχόλια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για την πολιτική των Μαδούρο και Τσάβες. Ο κ. Μηταφίδης απαντούσε σε σχολιογράφο που είχε συγκρίνει την πολιτική τους με αυτήν της κυβέρνησης.
Τι έχει πει ο Αλ. Τσίπρας για τη Βενεζουέλα στο παρελθόν
Σε συνέντευξή του το 2012 ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη».
Το 2013, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Μαδούρο για την εκλογική του νίκη, έγραφε: «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές αλλά και επαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην χώρα του Μπολίβαρ δεν θα επιλέξουν την ιστορική οπισθοδρόμηση».
Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη χώρα της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα είχε δηλώσει: «Βρέθηκα για λίγες ώρες στη μακρινή Βενεζουέλα, εκεί όπου ο λαός της Βενεζουέλας, μαζί βέβαια και με άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής έχουν δημιουργήσει ένα παράδειγμα όχι μόνο για τη Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δικαιώματα».