Κόσμος
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 12:44

Στις 19:00 η τελετή ορκωμοσίας του Τζορτζ Μπους

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) θα αρχίσει, υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος Μπους θα δώσει τον καθιερωμένο όρκο ακουμπώντας το χέρι του στην ίδια Βίβλο στην οποία ορκίστηκε και το 2001 και δηλώνοντας ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ουίλιαμ Ρένκουιστ ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και τους νόμους.

Μετά την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου θα ακολουθήσουν 21 κανονιοβολισμοί και ο κ. Μπους θα απευθύνει το διάγγελμά του για την προώθηση της ελευθερίας σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του αμερικανού προέδρου που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες ο Λευκός Οίκος, ο Τζορτζ Μπους θα τονίσει με έμφαση ότι «η επιβίωση της ελευθερίας στο έδαφος μας εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη διεύρυνση και επικράτηση της ελευθερίας σε άλλες περιοχές του κόσμου». «Η μεγαλύτερη ελπίδα για ειρήνη στον πλανήτη μας είναι η διεύρυνση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο», θα υπογραμμίσει ο Τζορτζ Μπους.

«Σε έναν κόσμο που κινείται προς την ελευθερία, είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε τη σημασία και την υπόσχεση της ελευθερίας» αναμένεται να τονίσει ο 43ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την ομιλία Μπους θα ακολουθήσει παρέλαση στην λεωφόρο Πενσιλβάνια,την οποία θα παρακολουθήσει ο αμερικανός πρόεδρος από ειδική εξέδρα μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Πάντως κατά τη διάρκεια της τελετής θα διοργανωθούν αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο πάρκο του Μάλκολμ Χ, ενώ αρκετοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να γυρίσουν την πλάτη τους στον πρόεδρο Μπους κατά την παρέλαση της ορκωμοσίας.

Το κόστος των εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου φθάνει τα 40 εκατομμύρια δολάρια (το οποία όπως διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος προέρχοναι από χορηγίες), ενώ η πόλη της Ουάσινγκτον θα δαπανήσει άλλα 17 εκατομμύρια δολ. για την ασφάλεια της τελετής.