Πολιτική
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2001 07:57

Ερωτηματικά για τον ισχυρισμό Κίρο Γκλιγκόρωφ

Ιδιαίτερη αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του πρώην προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ, κατά την διάρκεια παρουσίασης στην Αθήνα του βιβλίου του, με τίτλο «Απομνημονεύματα».

Ο κ. Γκλιγκόρωφ ισχυρίστηκε, ότι το 1992 τον είχαν προσεγγίσει οι ελληνικές υπηρεσίες και του είχαν προσφέρει ένα εκατ. δολ. για να υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στο θέμα παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος με δήλωσή του διέψευσε τις αναφορές του Κίρο Γκλιγκόρωφ, κάνοντας λόγο για «χονδροκομμένο» και «παράλογο» ισχυρισμό, που στερείται σοβαρότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για το Συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, όσον αφορά στην ονομασία των Σκοπίων, τονίζοντας όμως ότι εάν αυτό στην παρούσα φάση δεν είναι ώριμο, τότε η ελληνική πλευρά δεν έχει την πρόθεση να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας.