Μία ιταλική διαστημική εταιρεία, η οποία έχει χαρακτηριστεί η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην αμερικανική SpaceX, έγινε η πρώτη εταιρεία αυτού του είδους που έθεσε τις μετοχές της σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.
Μία ιταλική διαστημική εταιρεία, η οποία έχει χαρακτηριστεί η ευρωπαϊκή «απάντηση» στην αμερικανική SpaceX, έγινε η πρώτη εταιρεία αυτού του είδους που έθεσε τις μετοχές της σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.
Οι μετοχές της Avio τέθηκαν σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου τη Δευτέρα και σημείωσαν άλμα 8% πριν σημειώσουν πτώση. H εταιρεία, αντικείμενο της οποίας είναι η εκτόξευση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, αναφέρει πως συγκεντρώνει κεφάλαια για να μπορέσει να επεκταθεί.
Η αξίας της βιομηχανίας δορυφόρων υπολογίζεται πως ανήλθε στα 298 δισ. δολάρια το 2015.
Το 81% της Avio ανήκει στη Cinven, με ένα μερίδιο 14% να ανήκει στην κοινοπραξία Leonardo-Finmeccanica, που ελέγχεται από την ιταλική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της Avio, Τζούλιο Ράντσο, δήλωσε στο BBC πως αναμένει αύξηση της ζήτησης, καθώς δορυφόροι αρχίζουν να χρησιμοποιούνται για νέους σκοπούς. Συνήθως, όπως είπε, χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες κινητής τηλεφωνίας και συστήματα πλοήγησης, αλλά νέες εφαρμογές έρχονται στην αγορά, πρόσθεσε.
«Μία από αυτές είναι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ από το διάστημα, οπουδήποτε στον πλανήτη, είτε είσαι στην έρημο είτε στη μέση του ωκεανού» είπε ο Ράντσο. «Άλλη μία είναι η παροχή εικόνων της γης μεγάλης ακρίβειας και υψηλής ανάλυσης, επιτρέποντάς μας να παρακολουθούμε τα δάση, τη βλάστηση και την κλιματική αλλαγή- κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά στην παρακολούθηση της υγείας του πλανήτη μας».
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε διαστημικές εταιρείες προέρχεται από εταιρείες private venture capital. H πιο γνωστή, η αμερικανική SpaceX, έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισ. δολάρια από επενδυτές, δραστηριοποιούμενη στην εκτόξευση δορυφόρων και την αποστολή φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και επιδιώκοντας να ασχοληθεί με τον διαστημικό τουρισμό.
Οι μετοχές της Avio άρχισαν τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, στα 13,88 ευρώ. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων στην Ευρώπη και έχει ετήσια έσοδα 280 εκατ. ευρώ, με παραγγελίες ύψους 900 εκατ.
Σύμφωνα με μελέτη της Leoni Corporate Advisors, περίπου 2.600 δορυφόροι θα εκτοξευτούν μέσα στο χρονικό διάστημα 2016-2020, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις εκτοξεύσεις του 2010-2015.