Πολιτική
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 21:29

Τροπολογία για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Σειρά εκκρεμοτήτων στη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αίρει τροπολογία την οποία κατέθεσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες. Μεταξύ άλλων, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής της ΔΕΗ από το Δημόσιο, για την πώληση του 25% των μετοχών του Διαχειριστή, στην εταιρεία που ελέγχεται από το Δημόσιο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Σειρά εκκρεμοτήτων στη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ αίρει τροπολογία την οποία κατέθεσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.  

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής της ΔΕΗ από το Δημόσιο, για την πώληση του 25% των μετοχών του Διαχειριστή, στην εταιρεία που ελέγχεται από το Δημόσιο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Ειδικότερα, αποκλείεται η μεταβίβαση  μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ - βάσει του αρχικού νόμου οι μετοχές της εταιρείας Συμμετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο θα μεταφέρονταν στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ, αλλά ένας από αυτούς είναι το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17% και τώρα προβλέπεται ότι τόσο οι μετοχές του Δημοσίου (34%) όσο και του ΤΑΙΠΕΔ (17%) θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Ακόμη, θα γίνει ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας των μετοχών του 25%. Ως εκ τούτου, μετά τη σύσταση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στην οποία το δημόσιο θα καταβάλει, πάραυτα, 200.000 ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, θα πρέπει να επέλθει ΑΜΚ μέχρι του ποσού της ανεξάρτητης αποτίμησης, η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο με καταβολή μετρητών ή εισφορά σε είδος, εφάπαξ ή τμηματικά.

Έπειτα, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ δύναται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο για να εξοφληθεί το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Επισημαίνεται πως, με βάση την πρόβλεψη του αρχικού νόμου (που συνεχίζει να ισχύει) στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ εκχωρούνται οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ . Αυτές τις απαιτήσεις η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μπορεί να ενεχυριάσει με σκοπό να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει ότι η τιμή εισαγωγής των μετοχών της Εταιρείας Συμμετοχών θα οριστεί η τιμή ανά μετοχή που προκύπτει από τον προσδιορισμό του ποσού της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Άρα, όσο θα μειωθεί η ονομαστική αξία της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ (4,6 ευρώ σήμερα) θα είναι η τιμή εισαγωγής της νέας εταιρείας.​

naftemporiki.gr