Κόσμος
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 12:23

Θέματα στρατιωτικής συνεργασίας στο επίκεντρο των συνομιλιών Ασαντ-Πούτιν

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ διαβεβαιώνοντας ότι κανένα συμβόλαιο πώλησης όπλων δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψής του στη Ρωσία, δήλωσε ότι θα συζητήσει θέματα που αφορούν την «τεχνικο-στρατιωτική συνεργασία» με το ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχουν στη Ρωσία και τη Συρία ειδικοί θεσμοί για να ασχοληθούν με συμβόλαια πώλησης όπλων», τόνισε ο κ. Ασαντ σε ρώσους φοιτητές, πριν αρχίσει συνομιλίες στο Κρεμλίνο.

Τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μόσχα πρόκειται να υπογράψει συμβόλαια για την πώληση στη Συρία ρωσικών πυραύλων.

Ο κ. Ασαντ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Συρίας να αποκτήσει αμυντικά όπλα, καθώς «εμποδίζουν τη διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο μας. Εάν το Ισραήλ είναι αντίθετο με την αγορά είναι σαν να λέει θέλουμε να επιτεθούμε στη Συρία, αλλά δε θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί. Επιπλέον, η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί απειλή για τη Συρία, όχι μόνο λόγω της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά και λόγω των συνεπειών του πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο