«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το στρατηγικό της σχέδιο για τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου που διοργανώθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Αθήνα 2004 - Ολυμπιακοί αναστοχασμοί».
«Από κάποιες πλευρές διατυπώνονται απόψεις ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στο ζήτημα της ολυμπιακής αξιοποίησης.
Το Σίδνει, που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000, χρειάστηκε μέχρι και δύο χρόνια για να παραλάβει τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις και να ξεκινήσει η προσπάθεια αξιοποίησης τους.
Το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, προκειμένου να επιλεγούν τα σχήματα τα οποία θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων με βάση μακροχρόνιες συμβάσεις.
Οι πλέον ώριμες εγκαταστάσεις για να προχωρήσουμε στην διενέργεια διαγωνισμών είναι η μαρίνα του Aγίου Kοσμά, η οποία είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού, το θαλάσσιο μέτωπο του Φαλήρου, το Γαλάτσι, όπου προβλέπονται εμπορικές χρήσεις και τα Λιόσια.
Επίσης, δίνεται στην Tοπική Aυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμμετάσχει σε μικτά σχήματα με τον ιδιωτικό τομέα.
Θέλουμε ο υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει με σαφήνεια τι παραλαμβάνει και τι επενδύσεις μπορεί να προωθήσει. Σήμερα, σε κάποιες εγκαταστάσεις συνυπάρχουν δύο, τρεις ή και περισσότεροι συνιδιοκτήτες. Π.χ. ένα τμήμα ανήκει στην Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου, ένα άλλο στην Eλληνική Oλυμπιακή Eπιτροπή, άλλο τμήμα σε ταμείο του στρατού κ.λπ.
Οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες και περιπλοκές ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή.
Στο Φάληρο έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Tae Kwon Do.
Θα χρειαστούν όμως επιπλέον παρεμβάσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν υποστηρικτικοί χώροι και να γίνουν μετασκευές, αλλά πάντα με βάση ένα σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τον έλληνα φορολογούμενο.
Εκτός από το συνεδριακό κέντρο, στο Φάληρο δημιουργείται ένα σύγχρονο ναυταθλητικό κέντρο, με την αξιοποίηση της μαρίνας που βρίσκεται δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της περιοχής.
Στα γραμμικά, χαμηλά, κτίρια που βρίσκονται μεταξύ των γηπέδων του Tae Kwon Do και του Beach Volley χωροθετούνται εμπορικές χρήσεις, αλλά δεν πρόκειται επιτραπεί η λειτουργία κέντρων διασκέδασης.
Στο χώρο μεταξύ του Beach Volley και του ΣEΦ χωροθετούνται αθλητικές εγκαταστάσεις για τους δήμους της περιοχής και τους άλλους φορείς του Πειραιά.
Επίσης, σχεδιάζεται η κατασκευή στίβου για τους κατοίκους της περιοχής και τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων, γιατί καταργήθηκε ο στίβος του Σταδίου Kαραϊσκάκη.
Οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού θα ενταχθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει το σύνολο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο συγκεκριμένο συγκρότημα και περιμένει την προώθηση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για τη δημιουργία του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου.
Επιπλέον, έχει γίνει δέκτης προτάσεων για δημιουργία πάρκου νερού στην εγκατάσταση του κανόε - καγιάκ.
Κάποια άλλα σχέδια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενυδρείου στην περιοχή του Φαλήρου, αλλά και η αξιοποίηση μιας εγκατάστασης ως παγοδρόμιο.
Στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, το OAKA χωροθετούνται εμπορικές χρήσεις και ο ολυμπιακός περίπατος.
Ηδη προχωρούν τα σχέδια για τη λειτουργία του Μουσείου Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων στο τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που «βλέπει» προς το OAKA, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για εμπορικές χρήσεις.
Στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνολογίας στα Ανω Λιόσια θα στεγαστούν οι Σχολές και Ακαδημίες Πολιτισμού (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής), την ίδρυση των οποίων είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση.
Στην Νίκαια δημιουργείται υπερτοπικός πόλος αθλητισμού και πολιτισμού.
Μην ξεχνάμε όμως ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Δεν είναι μόνον το Λεκανοπέδιο.
Και γι αυτό προχωράμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Ελλάδα 2005-2007.
Την επόμενη διετία θα ξεκινήσει η κατασκευή 1.500 αθλητικών έργων στην Περιφέρεια και θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότησή τους».