Κόσμος
Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 10:04

12 κρυψώνες όπλων στη νοτιοδυτική Γαλλία αποκάλυψε η ΕΤΑ

Λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη νοτιοδυτική Γαλλία έδωσε στην αστυνομία η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη νοτιοδυτική Γαλλία έδωσε στη γαλλική αστυνομία η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Αυτές οι κρυψώνες φαίνεται να αποτελούν ό,τι έχει απομείνει από το οπλοστάσιο της ETA, η οποία ανακοίνωσε ότι σήμερα προχωρά στον «πλήρη αφοπλισμό» της, μετά το τέλος, το 2011, τεσσάρων δεκαετιών ένοπλου αγώνα. Βρίσκονται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού.

Ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του δικτάτορα της Ισπανίας, Φράνκο, η ETA αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

Σύμφωνα με ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οπλοστάσιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περίπου 130 πιστόλια και δύο τόνους εκρηκτικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κλαπεί στη Γαλλία, ενώ περίπου 30 μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ζουν ακόμη στην παρανομία.

«Ας γνωρίζει η ETA πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση. Δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα, κανένα πολιτικό όφελος» από τον μονομερή αφοπλισμό της, δήλωσε την Παρασκευή ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

«Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και ας βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί», είπε ακόμη, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ισπανίας για την οργάνωση, στη δράση της οποίας αποδίδονται 829 θάνατοι.

Εν τω μεταξύ, ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, του εκτός νόμου πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ εκτιμά ότι η παράδοση των όπλων είναι ένα ιστορικό γεγονός, μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί «συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της»

«Η λέξη 'ιστορικός' χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός», ανέφερε.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης 6,5 χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά συγγνώμη από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Ο Οτέγκι πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή αλλά ποτέ για διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP