Πολιτική
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 23:17

Βουλή: Τις προσεχείς ημέρες η συζήτηση του ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στη Βουλή βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», με τη συζήτησή του να ξεκινά τις προσεχείς ημέρες. Το νομοσχέδιο -το οποίο αναρτήθηκε το βράδυ στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής- θα ισχύσει πλήρως, τρεις μήνες μετά από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη Βουλή βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», με τη συζήτησή του να ξεκινά τις προσεχείς ημέρες.

Το νομοσχέδιο -το οποίο αναρτήθηκε το βράδυ στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής- θα ισχύσει πλήρως, τρεις μήνες μετά από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες - επιχειρηματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες μέσω της ορθολογικής διευθέτησης που μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών.

Αν και το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαγραφή και οφειλών προς το Δημόσιο, η Έκθεση Συνεπειών που συνοδεύει το νομοσχέδιο δεν προσδιορίζει το κόστος για τον προϋπολογισμό, αλλά διαβλέπει συνολικό όφελος για την οικονομία.

Το ν/σ δίνει τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές (έως 31/12/16) από 20.000 ευρώ και άνω.  

Παρέχει τη δυνατότητα ένταξης και στις πλέον υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια μόνο χρήση κατά την τελευταία τριετία και προβλέπει τη δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μικροί πιστωτές, μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης ενώ διευκολύνεται η συμφωνία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών.

Ο οφειλέτης προστατεύεται με αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, σαφώς χρονικά προσδιορισμένη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν απρόσκοπτα να διαπραγματευτούν.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διάφορες δικλείδες ασφαλείας, που εντοπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Για παράδειγμα, προβλέπεται η άρση κάθε απορρήτου, φορολογικού και τραπεζικού, καθώς και η προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων. Ακόμη, ανά πάσα στιγμή υπάρχει η απειλή αναβίωσης του συνόλου των χρεών, εφόσον ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους τους συμβιβασμού.

Η διαδικασία θα υλοποιείται στην πράξη από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα διενεργεί ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία, βήμα - βήμα, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος και χρόνο τόσο για τους πιστωτές όσο και για τον οφειλέτη.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας και μια επιχείρηση θα μπορεί να εξασφαλίσει λύση ρύθμισης με όλους τους πιστωτές το μίνιμουμ σε 46 ημέρες και μάξιμουμ σε 86 ημέρες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ