Πολιτική
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 11:54

Ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με τα κόμματα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος

«Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου να υπάρξει η υπογραφή του πρωτοκόλλου το συντομότερο δυνατόν και πρόσθεσε ότι θέση του Κινήματος είναι ότι πρέπει να υπάρξει επίσημη αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με το αίτημα του προέδρου της Κύπρου για ουσιαστική αλλαγή σημείων του σχεδίου Ανάν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να βρεθεί μία λύση αποδεκτή από τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και τους Τουρκοκυπρίους, που να διασφαλίζει παράλληλα τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επανέλαβε τη θέση του κόμματός για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας.

«Θα σταθούμε στο πλευρό του κυπριακού λαού και όλων όσων παλεύουν για ουσιαστική και πραγματική λύση στη βάση διζωνικής ομοσπονδίας, "ένα κράτος, μια κυριαρχία", γιατί αυτή αποτελεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργούσε μεγάλες πληγές», σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με τα πολιτικά κόμματα, με τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «αυτονόητη» την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν και τόνισε ότι «πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε η ελληνική και η κυπριακή πλευρά να ανακτήσουν το πολιτικό πλεονέκτημα των προτάσεων για λύση, που θα αξιοποιεί και δεν θα ακρωτηριάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε πως απαιτείται «διαρκής ετοιμότητα από την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε οι ουσιαστικές αλλαγές και η επανάληψη των διαδικασιών να οδηγηθούν σε αίσιο πέρας».