Πολιτική
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 17:44

Συναντήσεις της προέδρου της Βουλής με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας

Διαδοχικές, εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρις, και της Τουρκίας, Ταχσίν Μπουρτσούογλου, είχε σήμερα στο γραφείο της η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Η κ. Μπενάκη συζήτησε με τον αμερικανό πρέσβη για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ για το οποίο η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την προσδοκία για αντικειμενική υποστήριξη των ΗΠΑ ώστε να φθάσουμε -όπως είπε- σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις εκλογές στο Ιράκ και στη σημασία τους στην πορεία εκδημοκρατισμού και ανεξαρτητοποίησης της χώρας, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα επισήμανε ότι «η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας χάρισε ένα τεράστιο απόθεμα σεβασμού στην Ελλάδα».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρέσβη, η κ. Μπενάκη επανέλαβε τη θερμή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουρτσούογλου γνωστοποίησε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοβούλιο πενταμελής ομάδα βουλευτών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η ελληνική βουλή θα είναι ο πρώτος σταθμός μεγάλης περιοδείας τους σε κοινοβούλια χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στις κοινοβουλευτικές επαφές των δύο χωρών.