Πολιτική
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 19:16

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι γεωπόνοι χαρακτηρίζουν «σημαδεμένη τράπουλα» τη διαδικασία των επανελέγχων, αφού βασίζεται «στο φαλκιδευμένο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων)» και αρνούνται να συμμετάσχουν στις τριμελείς επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων των βαμβακοπαραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των γεωπόνων ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, αρνούμενοι να συνεχίσουν να παραμένουν «θεατές των εξελίξεων».

«Ο πρωθυπουργός ασχολείται με τα θέματα των αγροτών, αλλά τον διάλογο διεξάγει ο υπουργός κ. Μπασιάκος. Ο διάλογος αυτός είναι διαρκής. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρανομήσει», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απορρίπτοντας το αίτημα των βαμαβακοπαραγωγών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, αναρτώνται στις Ενώσεις και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι καταστάσεις με τα ονόματα των αγροτών που έχουν κάνει σοβαρές παρατυπίες στην παραγωγή και την παράδοση του βαμβακιού (17.500 διαπιστωμένες περιπτώσεις παρατυπιών και υπερβάσεων σε χωράφια που δηλώθηκαν και δεν υπάρχουν, χωράφια που δηλώθηκαν ταυτόχρονα για δύο ή περισσότερες καλλιέργειες, καθώς και για υπέρβαση καλλιέργειας σε σχέση με τα νόμιμα δικαιώματα).

Παρατεταγμένα στα διόδια των Τεμπών παραμένουν τα τρακτέρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της συντονιστικής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση πάντως δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένταση, και γι' αυτό δεν έχουν αποσταλεί επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές των κινητοποιήσεων. Σε ολιγόωρους αποκλεισμούς του δρόμου προχωρούν οι αγρότες των Σερρών και της Πέλλας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου το Σάββατο θα επισκεφθεί τη Λάρισα.

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Kατερίνα Τζωρτζινάκη