Οι ινδονησιακές αρχές κατέστρεψαν 81 ξένα σκάφη την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάσχεσή τους για παράνομη αλιεία στα ύδατα της χώρας.
Οι ινδονησιακές αρχές κατέστρεψαν 81 ξένα σκάφη την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάσχεσή τους για παράνομη αλιεία στα ύδατα της χώρας.
Το μεγαλύτερο νησιωτικό κράτος στον πλανήτη έχει εφαρμόσει μία σκληρή στάση κατά της παράνομης αλιείας τα τελευταία χρόνια, αφού ο Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ανέλαβε καθήκοντα το 2014. Οι αρχές της χώρας έχουν βυθίσει 317 ξένα σκάφη από τότε, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 81.
Τα πλοία αυτά ανατινάχτηκαν στη θάλασσα σε 12 τοποθεσίες γύρω από το αρχιπέλαγος το περασμένο Σάββατο. Τα περισσότερα που καταστράφηκαν σε μια περιοχή ήταν 26, στην περιοχή Νατούνα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και άλλα δέκα στο κοντινό λιμάνι της Ταρέμπα.
Τα περισσότερα από τα ξένα σκάφη προέρχονταν από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.
«Η Ινδονησία προασπίζεται σθεναρά την κυριαρχίας της και θα συνεχίσει να καταπολεμά την παράνομη αλιείας», δήλωσε η Σούσι Πουτζιαστούτι, υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της χώρας, αφού επέβλεψε τη βύθιση δύο ξένων σκαφών στο λιμάνι της Αμπόν στην επαρχία Μαλούκου.
«Ελπίζουμε ότι το Σίνο (το όνομα ενός εκ των σκαφών) θα αποτελέσει το σύμβολο της νίκης μας κατά της λαθραίας αλιείας μετά από χρόνια ηττών, ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Ινδονησίας,» πρόσθεσε η Πουτζιαστούτι. Η υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ενέργεια αυτή θα αποτρέψει τους επίδοξους παράνομους αλιείς στο εγγύς μέλλον.
«Η κυριαρχία του ινδονησιακού κράτους δεν πρέπει να αμφισβητείται», δήλωσε η υπουργός, η οποία κήρυξε ένα μορατόριουμ αλιείας για τα ξένα σκάφη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.