Απόψεις
Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 14:05

Εθισμένοι στο αμερικανικό δολάριο

Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει περιοριστεί από περίπου 30% σε 18%. Και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη έχουν γνωρίσει σταθερή μείωση όσον αφορά το μερίδιό τους ως προς την παγκόσμια οικονομική πίτα. Δεν θα μπορούσαμε όμως να το γνωρίζουμε κοιτάζοντας το διεθνές νομισματικό σύστημα, γράφει η Carmen Reinhart.

Από την έντυπη έκδοση

Της Carmen Reinhart
Καθηγήτριας του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος στο Kennedy School fo Government του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το μερίδιο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει περιοριστεί από περίπου 30% σε 18%. Και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη έχουν γνωρίσει σταθερή μείωση όσον αφορά το μερίδιό τους ως προς την παγκόσμια οικονομική πίτα. Δεν θα μπορούσαμε όμως να το γνωρίζουμε κοιτάζοντας το διεθνές νομισματικό σύστημα.

Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ σχεδόν τετραπλασιάστηκε, γύρω στο 16% (οριακά πίσω από τις ΗΠΑ), ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες εκπροσωπούν τώρα το 60% της παγκόσμιας οικονομίας, ποσοστό αυξημένο από το 40% αμέσως μετά τη μεταπολεμική περίοδο. Με δεδομένο ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών παραμένουν εξασθενημένες, οι τάσεις αυτές πιθανόν να συνεχιστούν - παρά την εμφανή επιβράδυνση της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών.

Copyright: Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»