Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 18:30

Έρευνα: Μισή διάρκεια ζωής μπαταρίας από ο,τι διαφημίζουν οι εταιρείες τους, έχουν κάποια laptops

Κάποιοι φορητοί υπολογιστές (laptops) έχουν τη μισή ή και μικρότερη διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με αυτό που υπόσχονται οι εταιρείες κατασκευής τους, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης καταναλωτών Which?.

Κάποιοι φορητοί υπολογιστές (laptops) έχουν τη μισή ή και μικρότερη διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με αυτό που υπόσχονται οι εταιρείες κατασκευής τους, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης καταναλωτών Which?.

«Συνολικά διαπιστώσαμε πως οι κατασκευαστές αστοχούν στους ισχυρισμούς τους όχι κατά λεπτά, αλλά κατά ώρες. Οι πιο αισιόδοξοι κατασκευαστές υπερβάλλουν όσον αφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κατά 50% ή παραπάνω» σημειώνει η οργάνωση.

Τα τεστ γίνονταν από τον Ιανουάριο του 2016, και εξετάστηκαν κάποια μοντέλα της Acer, της Apple, της Asus, της Dell, της HP, της Lenovo και της Toshiba, με το κάθε τεστ να γίνεται τρεις φορές στην κάθε συσκευή.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως μόνο το Macbook Pro της Apple είχε όντως τη διάρκεια ζωής μπαταρίας 10 ωρών που υπόσχονταν οι κατασκευαστές του- με χρήση που περιελάμβανε την παρακολούθηση ταινιών και την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω wi-fi.

Όπως σημείωσε αναλυτής, οι κατασκευαστές τείνουν να κάνουν δοκιμές υπό βέλτιστες δυνατές συνθήκες. «Οι μετρήσεις διάρκειας ζωής μπαταρίας σε καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα laptops τυπικά γίνονται στις βέλτιστες δυνατές συνθήκες, που μεγιστοποιούν τις επιδόσεις» είπε ο Μπεν Γουντ της CCS Insight στο BBC.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές όταν μιλάμε για πραγματική χρήση, όπως το πόσο φωτεινή είναι η οθόνη και τις εφαρμογές, χρησιμοποιείς, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν πολύ την απόδοση της μπαταρίας» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις απαντήσεις των εταιρειών, η Dell διευκρίνισε στην Which? ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η μέση χρήση laptop, καθώς ο καθένας χρησιμοποιεί το PC του διαφορετικά- «είναι παρόμοιο με το πώς διαφορετικοί άνθρωποι που οδηγούν το ίδιο αμάξι καίνε διαφορετικές ποσότητες βενζίνης, ανάλογα με το πώς οδηγούν».

Επίσης, η HP σημείωσε πως οι δικές της δοκιμές χρησιμοποιούν scripts πραγματικών συνθηκών και τρέχουν σε πραγματικές εφαρμογές, όπως το Microsoft Office- συμπληρώνοντας πως οι ακριβείς ρυθμίσεις, όπως η ανάλυση οθόνης, επηρεάζουν τα αποτελέσματα του κάθε μοντέλου.