Πολιτική
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 17:41

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα μεταλλαγμένα

Τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε με την απόφασή του ότι η χώρα μας δεν θέσπισε τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για τη συμμόρφωσή της εθνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, σχετικά με τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και για την κατάργηση της προηγούμενης οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Στόχος της οδηγίας 2001/18/ΕΚ είναι η προσέγγιση των διατάξεων των νομοθεσιών των κρατών μελών και η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Τα κράτη μέλη όφειλαν να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθούν με την οδηγία μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2002.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα υποστήριξε ότι εκπόνησε σχέδιο υπουργικής αποφάσεως, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων