Καθαρές αποφάσεις χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές είναι το ζητούμενο, για να φτάσουμε ομαλά στις πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς να τρελάνουμε εν τω μεταξύ τα παιδιά μας. Κι όμως αυτό το απλό αίτημα όλων δεν έχει επιτευχθεί φέτος θέτοντας σε κίνδυνο έναν από τους λίγους θεσμούς που ακόμη λειτουργούν στη χώρα μας. Αν τον ξεχαρβαλώσουμε κι αυτόν το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
[email protected]
Καθαρές αποφάσεις χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές είναι το ζητούμενο, για να φτάσουμε ομαλά στις πανελλήνιες εξετάσεις χωρίς να τρελάνουμε εν τω μεταξύ τα παιδιά μας. Κι όμως αυτό το απλό αίτημα όλων δεν έχει επιτευχθεί φέτος θέτοντας σε κίνδυνο έναν από τους λίγους θεσμούς που ακόμη λειτουργούν στη χώρα μας. Αν τον ξεχαρβαλώσουμε κι αυτόν το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.
Όλα ξεκίνησαν με την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να θεσμοθετήσει και με το νέο σύστημα τις επαναληπτικές εξετάσεις. Χρειάστηκε να γίνουν συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές για να δεχτεί το Υπουργείο Παιδείας την επαναφορά των επαναληπτικών εξετάσεων. Όχι, όμως, όπως τις γνωρίζαμε, αλλά το Σεπτέμβριο, ώστε να μειώσει το κόστος τους, συνεξετάζοντας όσους αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων με τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο κίνδυνος να αφήσουν πολλοί το δύσκολο (γι’ αυτούς) μάθημα για το Σεπτέμβρη ανάγκασε το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου να προχωρήσει στη δήλωση ότι θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα όσοι πάνε για Σεπτέμβριο. Ο φόβος ότι θα τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία επιλογής αν πολλοί υποψήφιοι πάνε για Σεπτέμβριο, αφού όσοι εισαχθούν το Σεπτέμβριο, μέσω των επαναληπτικών εξετάσεων, θα εισαχθούν καθ’ υπέρβαση ανάγκασε το Υπουργείο να προσπαθήσει να διορθώσει μία λάθος απόφαση (επαναληπτικές το Σεπτέμβριο) με μία άλλη: εξέταση σε όλα τα μαθήματα. Δηλαδή θα εισαχθούν στα ΑΕΙ υποψήφιοι που θα έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά θέματα σε όλα τα μαθήματα δυόμιση μήνες μετά. Καμία ισονομία και μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων, με την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή το Σεπτέμβρη.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων. Η ανακοίνωση έγινε μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Η προθεσμία λέει μέχρι 15 Μαρτίου και η ανακοίνωση έγινε στις 14 Μαρτίου. Με έκπληξη διαπίστωσαν οι υποψήφιοι τη μείωση των θέσεων στις περιζήτητες σχολές, που έχουν εργαστηριακά μαθήματα. Η μεγαλύτερη μείωση έγινε στις Ιατρικές Σχολές, όπου από 1055 θέσεις μειώθηκαν στις 835. Αντίθετα αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά από 180 σε 280, τη στιγμή που η κλωστοϋφαντουργία έχει «τελειώσει» σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η απόφαση είναι νόμιμη, αλλά είναι ηθικό να προσπαθείς να κοροϊδέψεις με τέτοια τεχνάσματα τους υποψηφίους;
Οι αντιδράσεις γονέων και υποψηφίων ήταν μεγάλες, γιατί ένιωσαν αιφνιδιασμένοι. Τη λάθος χρονικά απόφαση μείωσης του αριθμού των εισακτέων, γιατί επί της ουσίας δεν ήταν λάθος, ακολουθεί δήλωση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου ότι από Δευτέρα 3 Απριλίου θα ξανανοίξει το σύστημα για να δηλώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν και 5ο μάθημα. Πώς θα εξεταστούν σε ένα μάθημα για το οποίο δεν έχουν προετοιμαστεί είναι μία άλλη ιστορία. Ακολουθεί ανακοίνωση του Υπουργείου με δελτίο τύπου ότι θα ισχύσει η μισή μείωση φέτος και η άλλη μισή μείωση από του χρόνου. Μπαλώματα σε λάθος αποφάσεις και επικίνδυνες προχειρότητες.
Όταν υπήρχε μία κανονικότητα στην Ελλάδα, στην εποχή δηλαδή πριν τα μνημόνια, κάθε απόφαση που λαμβανόταν σχετικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις ίσχυε από την επόμενη χρονιά. Από τότε που άρχισε η επιτήρηση της χώρας μας οι αποφάσεις λαμβάνονται, προφανώς κάτω από πίεση, με την ισχύ τους να είναι άμεση και μερικές φορές αναδρομική. Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση το 2010 του τότε Υφυπουργού Παιδείας να αλλάξει το νόμο για τις μετεγγραφές μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ακολούθησαν πολλά, όπως η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στις 11 Μαΐου και άλλα παρόμοια.
Αν θέλουμε να προστατέψουμε ό,τι δεν έχει ακόμη γκρεμιστεί πρέπει να επανέλθουμε στη βασική αρχή που καταστρατηγήθηκε: Κάθε αλλαγή στις εισαγωγικές εξετάσεις θα ισχύει από την επόμενη χρονιά. Επιπλέον πρέπει να καταλάβουν οι εκάστοτε ιθύνοντες ότι κάθε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής προξενεί αναταραχή και συνεπώς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και φειδωλοί στις αλλαγές.