Υγεία
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 14:44

Η απρεμιλάστη βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση

Η μελέτη αξιολόγησε τη μακροχρόνια ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη στην καθημερινή κλινική πρακτική για ένα διάστημα που καλύπτει 5 επισκέψεις ή περίπου 13 μήνες.

Τα αποτελέσματα της μελέτη LAPIS-PSO, μιας πολυκεντρικής μη παρεμβατικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 500 ασθενείς με ψωρίαση και η οποία διεξήχθη σε περίπου 100 ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία, ανακοινώθηκαν στο 75ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD 2017) που έγινε στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Η μελέτη αξιολόγησε τη μακροχρόνια ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με απρεμιλάστη στην καθημερινή κλινική πρακτική για ένα διάστημα που καλύπτει 5 επισκέψεις ή περίπου 13 μήνες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν προηγουμένως λάβει συμβατική συστηματική θεραπεία.

Τα πρώτα δεδομένα από την καθημερινή κλινική εμπειρία έδειξαν ότι το 23,3% των ασθενών επέδειξε βελτίωση της ψωρίασης ονύχων μετά την πρώτη επίσκεψη. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 66,7% μετά τη δεύτερη επίσκεψη. Μία σχετική βελτίωση στις βαθμολογίες του Δείκτη Βαρύτητας Ψωρίασης Ονύχων (NAPSI) σε συγκεκριμένα νύχια κατά τη δεύτερη επίσκεψη ήταν της τάξης του 54% . Σε ασθενείς με εκδήλωση ήπιας έως βαριάς μορφής παλαμοπελματιαίας ψωρίασης, το 80%, δηλαδή 8 στους 10 ασθενείς ήταν ελεύθεροι ή σχεδόν ελεύθεροι από συμπτώματα μετά τη δεύτερη επίσκεψη, όπως αξιολογήθηκε με τη χρήση του δείκτη Σφαιρικής Αξιολόγησης της Παλαμοπελματιαίας Ψωρίασης από τον Ιατρό (PPPGA). 

Παρατηρήθηκε επίσης, αποτελεσματικότητα ως προς την προσβολή του τριχωτού της κεφαλής, την ψωρίαση ονύχων, την ψωρίαση παλαμών-πελμάτων, τον πόνο και τον κνησμό, καθώς και η ανεκτικότητα, η οποία ήταν το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης. Πριν από την έναρξη της θεραπείας με απρεμιλάστη, το 64% των ασθενών είχε βαθμολογία ≥3 στη σφαιρική αξιολόγηση του Τριχωτού της Κεφαλής, η οποία ορίζεται ως μέτρια ή σοβαρή.  Ωστόσο, στη δεύτερη επίσκεψη επιτεύχθηκε βαθμολογία 0 (καθαρό) ή 1 (σχεδόν καθαρό) στη σφαιρική αξιολόγηση από το 51% των ατόμων με ψωρίαση τριχωτού κεφαλής.

Το σημαντικό σημείο είναι η συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλότερη από εκείνη στις κλινικές μελέτες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η διάρροια, η οποία εμφανίστηκε στο 8,3% των ασθενών ενώ, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν με συχνότητα κάτω του 2%.

Ως εκ τούτου η μελέτη διαπίστωσε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ασφάλεια ενώ, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης με επιπρόσθετα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με απρεμιλάστη.