Κόσμος
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 13:02

«Στον πάγο» και το νέο διάταγμα Τραμπ για μουσουλμανικές χώρες

Η άρση εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι χωρών με κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό επεκτείνεται μέχρι την οριστική εξέτασή της από τη Δικαιοσύνη, απόφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής με έδρα τη Χαβάη.

Η άρση εφαρμογής του εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι χωρών με κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό επεκτείνεται μέχρι την οριστική εξέτασή της από τη Δικαιοσύνη, αποφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής με έδρα τη Χαβάη.

Η απόφαση του δικαστή Ντέρικ Γουότσον σημαίνει ότι το διάταγμα Τραμπ δεν θα εφαρμοστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της αμφισβήτησής του στα αμερικανικά δικαστήρια.

Η Χαβάη έχει προσβάλει νομικά το διάταγμα, σημειώνοντας ότι θα πλήξει τον τουρισμό, αλλά και τη δυνατότητα των ΗΠΑ να προσελκύουν ξένους φοιτητές και εργάτες.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι το διάταγμά του θα ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας να αποτρέπει την είσοδο τρομοκρατών στο έδαφός της.

Το διάταγμα αφορά πολίτες της Συρίας, του Ιράν, της Υεμένης, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Σουδάν. Εξαιρούνται πολίτες των παραπάνω χωρών οι οποίοι διαθέτουν πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ ή βίζα η οποία έχει εκδοθεί πριν την έκδοση του διατάγματος. Σε σχέση με το πρώτο ανάλογο διάταγμα Τραμπ, που είχε ακυρωθεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη, από τη λίστα έχει αφαιρεθεί το Ιράκ.

naftemporiki.gr