Την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μελλοντικούς δεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες για τους όρους του Brexit εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις για τους μελλοντικούς δεσμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες για τους όρους του Brexit εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Πρόκειται για θέση ταυτόσημη με εκείνη που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, ενώ έχει εκφραστεί πολλάκις και από αξιωματούχους της Ε.Ε.
Αντιθέτως, η Βρετανή πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit και για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρυξελλών - Λονδίνου να διεξαχθούν παράλληλα.
Την Τετάρτη, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στην ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με βάση το οποίο μία χώρα μπορεί να αποχωρήσει εθελοντικά από την Ε.Ε., μέσω επιστολής της κ. Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα οδηγήσει, το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση των 28 χωρών, που πλέον θα γίνουν 27.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, καθώς προϋπόθεση για τη συμμετοχή της εκεί είναι η ελεύθερη κίνηση προσώπων, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ελέγξει τη μετανάστευση πολιτών των υπόλοιπων 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο.
naftemporiki.gr