Με τη νέα αναθεωρημένη εκτίμηση για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική οικονομία για το σύνολο του έτους 2016 παρέμεινε πρακτικά στάσιμη, γράφει ο Νίκος Ζόνζηλος
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Ζόνζηλου
Πρώην στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος και ερευνητικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ
Με τη νέα αναθεωρημένη εκτίμηση για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική οικονομία για το σύνολο του έτους 2016 παρέμεινε πρακτικά στάσιμη.
Τα αντίστοιχα ετήσια εθνικολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ακολούθως πιστοποίησαν τη στασιμότητα. Το βασικό κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει το 2016 και σταδιακά να τίθεται σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης ανετράπη για μια ακόμη φορά.
Πιστεύω, ωστόσο, ότι θέμα ανάκαμψης της οικονομίας και ακολούθως δρομολόγησή της σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης δεν τίθεται επί του παρόντος. Αντίθετα, το ρεαλιστικό ερώτημα είναι κατά πόσον, με δεδομένο το επίπεδο της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το τρέχον επίπεδο του ΑΕΠ όπως διαμορφώθηκε την περίοδο 2014-16, όπου παρατηρείται κάποια σχετική σταθερότητα, είναι διατηρήσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι ακόμη και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η περαιτέρω υποχώρηση όσο η μεταρρυθμιστική αδράνεια συνεχίζεται.
Παραθέτω ορισμένα στοιχεία που στηρίζουν τον ισχυρισμό.