Δέσμη δώδεκα μέτρων για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Το σημαντικότερο από τα μέτρα είναι η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας των δικαστών, με την επιβαλλόμενη ποινή να φθάνει τα 10 χρόνια.
Δέσμη δώδεκα μέτρων για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Το σημαντικότερο από τα μέτρα είναι η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας των δικαστών (δωροληψία), με την επιβαλλόμενη ποινή να φθάνει τα 10 χρόνια.
1. Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα, η δωροδοκία δικαστή. Πέραν της κάθειρξης, θεσπίζεται και βαρύτατη χρηματική ποινή. Θα επιβάλλεται πλέον ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, αντί φυλάκιση 1 μέχρι 5 ετών, όπως ίσχυε. Ορίζεται χρηματική ποινή από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ.
2. Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται και όποιος προσφέρει χρήματα, δώρα ή άλλα ωφελήματα σε δικαστικό λειτουργό προκειμένου να επηρεάσει την κρίση του. Η ευρεία αυτή διατύπωση περιλαμβάνει διαδίκους, δικηγόρους και οιονδήποτε τρίτον.
3. Ουσιαστικοποιείται και εντατικοποιείται το έργο της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αυξάνεται ο αριθμός των επιθεωρητών με τον ορισμό Επίκουρων Επιθεωρητών, ενώ ενισχύεται η Γραμματεία της Επιθεώρησης με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Η Επιθεώρηση δεν θα περιορίζεται σε έλεγχο πέντε αποφάσεων κατ’ επιλογήν του επιθεωρούμενου, όπως είναι η τρέχουσα πρακτική, αλλά θα διενεργείται πλέον συστηματικά, ουσιαστικά και σε βάθος. Έτσι, θα ασκείται πλήρης έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης, των γνώσεων, της ικανότητας και του ήθους του δικαστή.
4. Ενεργοποιείται ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες όλων των περίπου 3.000 δικαστών. Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο επί χρόνια πλημμελώς ασκούμενος έλεγχος να καταστεί πραγματικός και εξαντλητικός για όλους. Ενισχύεται δραστικά η υπηρεσία ελέγχου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ο νόμος του Πόθεν Έσχες για τους δικαστές επιτέλους θα εφαρμοστεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
5. Θα διενεργηθεί κάθε νόμιμος έλεγχος των δηλώσεων Πόθεν Έσχες και προηγουμένων ετών. Πέραν της σχετικής έκθεσης που θα υποβάλλεται από τούδε και στο εξής από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για κάθε ένα δικαστή, θα υποβληθεί έκθεση και για τα δύο προηγούμενα χρόνια.
6. Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του οποιοσδήποτε δικαστής, εις βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για θέματα διαφθοράς ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να δικάζουν δικαστές οι οποίοι τελούν υπό τη σκιά σοβαρότατων καταγγελιών.
7. Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο την έκδοση απόφασης πέραν του 8μήνου, και η δικογραφία τού αφαιρείται υποχρεωτικά. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.
8. Εισάγεται ο θεσμός του Εφέτη-Επόπτη Ανακριτών κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα για τα μεγάλα Δικαστήρια (π.χ. Πρωτοδικεία Αθηνών - Θεσσαλονίκης), προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία του ανακριτικού έργου. Εξακολουθεί την ανώτατη διεύθυνση στην ανάκριση να έχει ο Εισαγγελέας Εφετών. Ο Επόπτης Ανακριτών δεν παρεμβαίνει κατά το ουσιαστικό μέρος και βέβαια δεν θίγεται η σημερινή λειτουργική ανεξαρτησία του Ανακριτή.
9. Θα επανελεγχθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό των Δικαστηρίων διαδικασίες, σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών και είχαν τεθεί στο αρχείο.
10. Το αδιάβλητο της διαδικασίας των κληρώσεων για τον καθορισμό των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, διασφαλίζεται με νέα νομοθετική ρύθμιση. Ενεργός ρόλος παρακολούθησης και ελέγχου της κλήρωσης ανατίθεται, πέραν του προέδρου, στον νεότερο δικαστή της σύνθεσης.
11. Αποκλείεται η αντικατάσταση οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί. Προς τούτο αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών που εκ των προτέρων κληρώνονται ως αναπληρωματικοί.
12. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης. Το φαινόμενο της ψευδομαρτυρίας έχει προσλάβει ενδημικές διαστάσεις, υποκινούμενο από παραδικαστικά κυκλώματα, και έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή παραπλάνηση των δικαστών και τη νόθευση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι ανάγκη να παταχθεί αμείλικτα.
Όπως είπε ο κ. υπουργός τα παραπάνω μέτρα θα περιληφθούν σε ένα ενιαίο νομοθέτημα που θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας, «με την άμεση αντίδρασή της καταδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποκαθάρει την ελληνική Δικαιοσύνη από τα στοιχεία που τη διασύρουν, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών, να καταστήσει τον Νόμο σεβαστό». «Δεν νοείται ευνομούμενη Πολιτεία με ανυπόληπτη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. υπουργός.