Κόσμος
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 15:21

Ε.Ε.: Κατευθυντήριες γραμμες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα τρόφιμα

Στις κατευθυντήριες γραμμές που θα διευκολύνουν τη συμμόρφωση με τις βασικές απαιτήσεις της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα (κανονισμός 178/2002) που άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2005, συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών, συμφώνησε επί του εγγράφου με τις κοινές οδηγίες ώστε να καταστεί ευκολότερη η εναρμονισμένη εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι ειδικές απαιτήσεις που καλύπτουν οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά, τις αρμοδιότητες των υπευθύνων των επιχειρήσεων του τομέα και τις απαιτήσεις για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Οι νέες υποχρεωτικές απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα εφαρμόζονται σε όλα τα τρόφιμα, τις ζωοτροφές, τα παραγωγικά ζώα και όλες τις κατηγορίες υπευθύνων επιχειρήσεων της τροφικής αλυσίδας από το αγρόκτημα έως τη μεταποίηση, τη μεταφορά, την αποθήκευση, τη διανομή και τη λιανική πώληση στον καταναλωτή. Το έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές καθορίζει λεπτομερείς εκτελεστικούς κανόνες για τους υπευθύνους των επιχειρήσεων.

Στο σύστημα ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζει κάθε υπεύθυνος επιχείρησης του τομέα πρέπει να καταγράφονται συστηματικά στοιχεία για το όνομα, τη διεύθυνση του παραγωγού, το είδος των προϊόντων και την ημερομηνία συναλλαγής. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να φυλάσσονται για περίοδο 5 ετών και, εφόσον ζητηθούν, πρέπει να διατίθενται αμέσως στις αρμόδιες αρχές.

Επιπρόσθετα καθορίζονται κοινά κριτήρια για την απόσυρση ή την ανάκληση επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά. Διευκρινίζονται επίσης και οι περιπτώσεις στις οποίες οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων οφείλουν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για την απόσυρση αυτή.

Στο έγγραφο διευκρινίζεται επίσης σε ποιο βαθμό οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας εφαρμόζονται στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που εισάγονται και εξάγονται. Το έγγραφο με τις κατευθυντήριες γραμμές δίνει επίσης απαντήσεις και στα ζητήματα που προέκυψαν κατά τις συναλλαγές των τρίτων χωρών με την Ε.Ε..

O Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, δήλωσε: «Οι νέες απαιτήσεις στην κοινοτική νομοθεσία για τα τρόφιμα περιέχουν σημαντικά στοιχεία όπως είναι οι κανόνες για την ιχνηλασιμότητα και την απόσυρση των επικίνδυνων τροφίμων από την αγορά. Η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων αυτών θα ωφελήσει τη δημόσια υγεία και θα διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι κατευθυντήριες γραμμές εξετάζουν πολλά από τα πρακτικά ζητήματα που ανέκυψαν τους τελευταίους μήνες και αφορούν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών και θα βοηθήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν τις νέες απαιτήσεις.»