Η χορήγηση βιταμινών πριν από το ταξίδι σε μια πόλη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προστατεύσει το DNA από κληρονομικές βλάβες που προκαλούνται με την εισπνοή μικροσωματιδίων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η χορήγηση βιταμινών πριν από το ταξίδι σε μια πόλη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προστατεύσει το DNA από κληρονομικές βλάβες που προκαλούνται με την εισπνοή μικροσωματιδίων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζια Ζονγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τριών βιταμινών Β, του φυλλικού οξέως, της Β6 και της Β12, μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό αυτοάμυνας των μορίων του γονιδιώματος, τα οποία είναι επιρρεπή σε μετάλλαξη όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2.5 (επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα). Οι βιταμίνες βοηθούν τους υγιείς ενήλικες να αντιμετωπίσουν φλεγμονές και άλλα συμπτώματα της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στη ρύπανση, ειδικά αν προέρχονται από μια περιοχή χαμηλής ρύπανσης.
Με την έρευνα σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να συστήσουν τις κατάλληλες δόσεις πριν από το ταξίδι, αλλά συνιστούν τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Β από το συνηθισμένο. Τα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (γνωστό και ως φολικό οξύ), τα ψάρια και το βόειο συκώτι σε Β6, ενώ η Β12 μπορεί να βρεθεί σε ψάρια, κρέας, αυγά και γάλα.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα PM2.5, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την Ζονγκ, πάντα με τη σύσταση ιατρού.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε ζώα ή σε καλλιέργεια κυττάρων, η ερευνητική ομάδα της Ζονγκ μελέτησε 10 εθελοντές σε ένα πείραμα στο Τορόντο του Καναδά. Οι εθελοντές ήταν όλοι υγιείς μη καπνιστές διαφόρων εθνικών προελεύσεων και ηλικίας μεταξύ 18 και 60.
Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να δυσχεράνουν την προσαρμοστική ικανότητα ενός γονιδίου, εισάγοντας λάθη στην αντιγραφή των γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητες μεταλλάξεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β για τέσσερις εβδομάδες, μείωσε τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5 κατά 28% έως 76%. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χάπια βιταμίνης όχι μόνο ενήργησαν ως προληπτικό, αλλά ήταν επίσης σε θέση να επισκευάσουν μερικές από τις γενετικές βλάβες που προκαλεί η έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5.
Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου το μέσο ετήσιο επίπεδο PM2.5 είναι υψηλότερο από το όριο ασφαλείας που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα συμπτώματα της έκθεσης σε νέφος περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ζάλη, πονοκεφάλους και καρδιακές παθήσεις, ενώ πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δεκαπλάσια αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας. Τα PM2.5 μπορούν επίσης να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να ευνοήσουν την πρόωρη εμφάνιση νευρολογικών ασθενειών.