Γάλλος υπήκοος ηλικίας 39 ετών με ποινικό παρελθόν είναι ο άντρας που επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο μιας στρατιωτίνας και σκοτώθηκε από τους συναδέλφους της στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού.
Γάλλος υπήκοος ηλικίας 39 ετών με ποινικό παρελθόν είναι ο άντρας που επιχείρησε να αποσπάσει το όπλο μιας στρατιωτίνας και σκοτώθηκε από τους συναδέλφους της στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ο δράστης φώναξε «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «Θα έχουμε νεκρούς».
Πρόκειται για τον Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία. Στο ποινικό μητρώο του είχε επίσης άλλες κατηγορίες για εννιά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου ενώ του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το 2015 είχε μπει στο στόχαστρο μιας έρευνας γιατί θεωρήθηκε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όμως τότε δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.
Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής, ανέφερε ο εισαγγελέας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, ο Μπελγκασέμ έβαλε το αεροβόλο πιστόλι που κρατούσε στο κεφάλι μιας στρατιωτίνας και φώναξε στους συναδέλφους της: «Κάτω τα όπλα σας. Σηκώστε τα χέρια στο κεφάλι. Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε νεκρούς».
Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο Μπελγκασέμ πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών που έκαναν οδικό έλεγχο, στα βόρεια του Παρισιού. Κατόπιν έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο για να πάει στο αεροδρόμιο. Ο πατέρας του και ο αδελφός του έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση ενώ είναι σε εξέλιξη μια έρευνα στο σπίτι του, στο Γκαρζ-λε-Γκονές, στο βόρειο Παρίσι.
Ολάντ: Ακατάπαυστος αγώνας κατά της τρομοκρατίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί ακατάπαυστα κατά της τρομοκρατίας, «για να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και να διασφαλίσει την προστασία του γαλλικού εδάφους». Την Παρασκευή, με αφορμή την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ο Ολάντ είχε πει ότι δεν θα πρέπει να αρθεί ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία κηρύχθηκε η χώρα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.
Καθώς η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «παρέλυσε, αποσβολώθηκε, σαν λαγός που τυφλώθηκε από τα φώτα ενός αυτοκινήτου» και κατήγγειλε «την αδυναμία όλων των πολιτικών παρατάξεων απέναντι στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό». Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ της απάντησε με τη σειρά του καταγγέλλοντας την «προκλητικότητα» των δηλώσεών αυτών.
Επαναλειτουργούν όλοι οι τερματικοί σταθμοί του Ορλί
Οι δύο τερματικοί σταθμοί -νότιος και δυτικός- του αεροδρομίου Ορλί άνοιξαν και πάλι μετά τη διακοπή της αεροπορικής κυκλοφορίας λόγω της επίθεσης, όπως ανέφερε η εταιρία Αεροδρόμια του Παρισιού (ADP) και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).
Είκοσι εννέα πτήσεις συνολικά άλλαξαν προορισμό, κατευθυνόμενες κυρίως προς το αεροδρόμιο Ρουασί (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας), σύμφωνα με την DGAC.
Περίπου 3.000 επιβάτες απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο, το οποίο είναι το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στη χώρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, γαλλικό πρακτορείο