To κολοσσιαίο άγαλμα που ανασύρθηκε από τις λάσπες μιας φτωχογειτονιάς στο Κάιρο δεν απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β', αλλά έναν άλλο ηγέτη της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El Enany.
To κολοσσιαίο άγαλμα που ανασύρθηκε από τις λάσπες μιας φτωχογειτονιάς στο Κάιρο δεν απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β΄, αλλά έναν άλλο ηγέτη της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El Enany.
Ο Enany δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για άγαλμα του Φαραώ Ψαμμήτιχου Α΄, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 664 και 610 π.Χ. Οι ειδικοί πίστευαν ότι το άγαλμα ήταν του Ραμσή, ο οποίος κυβέρνησε 600 χρόνια νωρίτερα, επειδή ήταν κοντά σε έναν ναό αφιερωμένο στον ηγεμόνα. Αλλά, ένα από τα πέντε ονόματα του Ψαμμήτιχου βρέθηκε χαραγμένο στα ιερογλυφικά που ήταν ορατά στο κάτω τμήμα του αγάλματος. «Ακόμα κι έτσι, το εύρημα εξακολουθεί να είναι σημαντικό αρχαιολογικά», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλαζίτη και εικάζεται ότι είναι ηλικίας έως και 2.500 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων. Ο Ψαμμήτιχος Α΄της Αιγύπτου ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.
Μέρος του κορμού ανασύρθηκε από τη λάσπη των υπόγειων υδάτων με τη χρήση ενός γερανού την περασμένη Δευτέρα. Η ανακάλυψη έγινε από Γερμανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους που πλέον θέλουν να ενώσουν τα μεγάλα τμήματα του κεφαλιού με τον κορμό.
Και τα δύο μέρη και μια συλλογή από αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ματαρίγια μεταφέρθηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Ταχρίρ για αποκατάσταση και προσωρινή έκθεση. Ωστόσο, οι ανασκαφές στην Ματαρίγια θα συνεχιστούν, καθώς πιστεύεται πως κρύβονται πολλοί ακόμη αρχαιολογικοί θησαυροί στην περιοχή.