Πολιτιστικά
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 09:10

Εργαστήριο Στιχουργικής με τον Παρασκευά Καρασούλο

Αν  το τραγούδι ως καλλιτεχνική φόρμα υπήρξε κα εξακολουθεί να είναι  τέχνη, τότε αυτονόητα προϋποθέτει τεχνική και τεχνίτες, διαθέτει κανόνες, ιστορία, συγγένειες και  αισθητικές αρμογές. 

Αν  το τραγούδι ως καλλιτεχνική φόρμα υπήρξε κα εξακολουθεί να είναι  τέχνη, τότε αυτονόητα προϋποθέτει τεχνική και τεχνίτες, διαθέτει κανόνες, ιστορία, συγγένειες και  αισθητικές αρμογές. 

Άρα απαιτεί  την εκπαίδευση  των νέων δημιουργών και καλλιτεχνών του στον κόσμο της τέχνης και της τεχνικής του. Οι τέχνες όπως και οι κοινωνίες προχωρούν εκσυγχρονίζοντας την υπαρκτή τους παράδοση, μέσα από διαδικασίες οργανωμένης και σχεδιασμένης  μάθησης και υπέρβασης. Κι αν επίσης αυτό ήταν και είναι αυτονόητο για άλλες τέχνες, για το ελληνικό τραγούδι θεωρήθηκε περιττό.

Ποτέ δεν υπήρξε μια δημόσια ή ακόμη και ιδιωτική πρωτοβουλία δημιουργίας μιας Ακαδημίας Τραγουδιού που θα συστηματοποιούσε την διανυσμένη και βιωμένη έως σήμερα πορεία της συγκεκριμένης τέχνης  και θα προετοίμαζε τους μελλοντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές με θεωρητικά και τεχνικά επαρκή εφόδια και εργαλεία εργασίας.

Παρότι  η τεράστια επανάσταση της τεχνολογίας απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό την πληροφορία, ειδικά στη μουσική και στο τραγούδι, δυσχέρανε από την άλλη τη γνώση σε βάθος, την οργανωμένη στόχευση  και κυρίως την αποκωδικοποίηση  της πληροφορίας και τον μετασχηματισμό της σε ολοκληρωμένη και αναβαθμισμένη σπουδή.

Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει  το Εργαστήριο Στιχουργικής που φιλοξενεί το Aegean College με  διδάσκοντα και  επόπτη τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο. Μια κυψέλη εργασίας πάνω στη θεωρία, στην πρακτική αλλά και στον πραγματικό κόσμο μιας τέχνης, στοχοπροσηλωμένης στην σχεδιασμένη εκπαίδευση νέων δημιουργών αλλά και στην παραγωγή της ύλης που θα μπορούσε στρατηγικά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας Ακαδημίας Έντεχνου Τραγουδιού. 

Περιεχόμενο

Το ενδιαφέρον  των μαθημάτων επικεντρώνεται στην ένταξη του στίχου για τραγούδι στο λογοτεχνικό του πλαίσιο, μέσα από τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας/ ποίησης, της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας αλλά και της ιστορίας της ελληνικής στιχουργίας για τραγούδι. Παράλληλα προωθείται η τεχνική εξέλιξη των μαθητών στη γραφή αλλά και η έρευνα σε βάθος της δημιουργικής δεξιότητας τους, μέσω της δημιουργικής γραφής. Τέλος, η γνώση όλων των παραμέτρων (νομικών/θεσμικών/ παράλληλων) που πλαισιώνουν το ρόλο του στιχουργού σε μια εξελισσόμενη και διαρκώς μεταβαλλόμενη καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Στόχοι

Στόχοι των μαθημάτων - σεμιναρίων είναι να δώσουν τα εφόδια αλλά και τα εργαλεία  στους σπουδαστές που θα τα παρακολουθήσουν ώστε να μπορούν να εξελίξουν την δημιουργική τους ικανότητα αλλά και να την ολοκληρώσουν με επάρκεια σε όλα τα μέτωπα που η σύγχρονη πραγματικότητα της τέχνης τους απαιτεί.

Διάρκεια προγράμματος
2 τετράμηνοι κύκλοι: Α κύκλος (Μάρτιος - Ιούλιος 2017) Β κύκλος (Οκτώβριος 2017 - Ιανουάριος 2018)

Έναρξη Μαθημάτων
20 Μαρτίου 2017 (περιορισμένος αριθμός συμμετοχών)

Μαθήματα
32 συναντήσεις Α κύκλος (4 ώρες /εβδομάδα),  32 συναντήσεις Β κύκλος (4 ώρες /εβδομάδα) επιπλέον διαλέξεις & ομιλίες σε κάθε κύκλο

Όροι εγγραφής στο πρόγραμμα             
Έπειτα από συμπλήρωση αίτησης και επιλογή

Πληροφορίες
 www. aegeancollege.gr  - Τηλ: 210.3211228 & 210.3800811