Πολιτική
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2005 17:12

Πέφτουν «καμπάνες» και στην Εκκλησία

ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΗ διαθεσιμότητα έθεσαν ομόφωνα οι Συνοδικοί Ιεράρχες το μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος επί μιάμιση ώρα έδινε εξηγήσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στην 7η ανακρίτρια Πειραιά, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος συνελήφθη το πρωί. Πρόβλημα αντιποίησης επαγγέλματος για το συνήγορό του, Βασίλη Ταουξή.

ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΗ διαθεσιμότητα έθεσαν ομόφωνα οι Συνοδικοί Ιεράρχες το μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος επί μιάμιση ώρα έδινε εξηγήσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση να οριστεί ανακριτής, αλλά στο διάστημα της αργίας ο Παντελεήμων θα πρέπει να βρεί τρόπους να αποδείξει την αθωώτητά του, διαφορετικά θα τεθεί σε επ' αόριστον αργία.

Τοποτηρητής της μητρόπολης Αττικής ορίστηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο μεταξύ, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στην 7η ανακρίτρια Πειραιά, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος συνελήφθη το πρωί καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα. Ανακριτής και εισαγγελέας συσκέπτονταν για τουλάχιστον τρεις ώρες για την προφυλάκιση του ή όχι. Τελικώς θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/04/1010594.htm .

Πρόβλημα (αντιποίησης επαγγέλματος) υπάρχει και με το συνήγορο του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, Βασίλη Ταουξή, καθώς όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής εκτίει ποινή προσωρινής παύσης ενός μηνός με έναρξη την 24η.1.2005. Συνεπώς δεν έχει δικαίωμα να ασκεί δικηγορία κατά το διάστημα αυτό και ήδη διώκεται πειθαρχικώς για παράβαση της υποχρέωσης αυτής».

Και όλα αυτά, ενώ νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, όπως επιστολή του Χριστόδουλου, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, με την οποία ζητούσε την αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών. Ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, αλλά για παράκληση, η οποία εξαντλείται στο ποιμαντικό έργο του τότε Μητροπολίτη.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος την πληροφορία για «εμπλοκή της κορυφής της Ιεραρχίας στο παραδικαστικό κύκλωμα».

Ο κ. Αντώναρος σημείωσε πάντως, ότι «η κυβέρνηση επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται στους κόλπους της Εκκλησίας για αυτοκάθαρση», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την αναμόρφωση του νόμου που αναφέρεται στην απόδοση της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, τόνισε πως «η κυβέρνηση περιμένει επισήμως τις προτάσεις της Εκκλησίας για να τοποθετηθούν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο ιταλικός Τύπος, τέλος, ασχολείται σήμερα με το «σκάνδαλο διαπλοκής Εκκλησίας και Δικαιοσύνης» που συγκλονίζει τη χώρα μας.

Η εφημερίδα "Ιλ Τζιορνάλε" υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες θα υπάρξουν αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν σεισμό.

Eπίσπευση ανακρίσεων. Παραπέμφθηκε άλλη μία Πρωτοδίκης

Επισπεύδονται οι ανακρίσεις για την κάθαρση στη Δικαιοσύνη, ενώ παραπέμφθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης η πρόεδρος Πρωτοδικών Χανίων Φωτεινή Κελαδίδου, η οποία είχε πειθαρχικά τιμωρηθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν, και φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση αποφυλάκισης λαθρεμπόρου καυσίμων όταν υπηρετούσε στη Β. Ελλάδα.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός έδωσε το μεσημέρι εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Α' Πλωμαρίτη να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου οι ανακρίσεις για την υπόθεση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη να ανατεθούν σε εφέτη-ανακριτή και οι δίκες να γίνουν στο Εφετείο Αθηνών.

Παράλληλα, ο κ. Λινός ζήτησε να τοποθετηθεί επίκουρος εισαγγελέας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά που διεξάγει τις ανακρίσεις.

Τέλος, η Ενωση Δικαστών ΣτΕ, αν και αναγνωρίζει ότι θετικό ρόλο στον δημόσιο έλεγχο της δικαστικής λειτουργίας παίζει η υπεύθυνη δημοσιογραφική έρευνα, διερωτάται «για το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται ονόματα δικαστών, στους οποίους αποδίδεται επίμεμπτη συμπεριφορά, με βάση υλικό, το οποίο προέρχεται από παρακολούθηση συνομιλιών τρίτων προσώπων».