Υγεία
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 12:16

Η μη ασφαλιστική κάλυψη αιτία παραμέλησης της στοματικής υγιεινής

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την στοματική υγιεινή με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την στοματική υγιεινή με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ζωή. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στα άτομα αυτά η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται με προβλήματα στην καρδιά (π.χ. ενδοκαρδίτιδα, οξεία μυοκαρδίτιδα), στον εγκέφαλο (αποστήματα), στο αναπνευστικό (π.χ. ιγμορίτιδα, λοιμώξεις και αποστήματα πευμόνων), ακόμα και με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn) και το έμφραγμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2016), η χώρα μας είναι η 3η στην Ευρώπη σε ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, το 14,3% των Ελλήνων άνω των 16 ετών έχουν οδοντικά προβλήματα για τα οποία δεν έχουν κάνει θεραπεία. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό είναι 18,8% και στην Λετονία 21,2%. Ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν ποσοστό ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών κάτω από 12% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8%. 

Όπως ανέδειξε η έρευνα, η κύρια αιτία των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών στη χώρα μας είναι τα προβλήματα με το σύστημα Υγείας (αφορούν το 12,9% του συγκεκριμένου πληθυσμού). Οι οικονομικοί λόγοι (ελάχιστα ταμεία καλύπτουν τις οδοντιατρικές και ορθοδοντικές εργασίες) είναι ο κύριος λόγος για το 12,3% του πληθυσμού και δεύτερος συχνότερος λόγος είναι οι μεγάλες λίστες αναμονής (0,4% του πληθυσμού) στους λιγοστούς οδοντιάτρους των ασφαλιστικών ταμείων.

Από τις υπόλοιπες αιτίες των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών, ξεχωρίζουν ο φόβος για τους οδοντιάτρους (0,8% του πληθυσμού) και η έλλειψη χρόνου (0,5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό τείνει να ξεπεραστεί, καθώς έχουν αρχίσει να καλύπτουν τις ορθοδοντικές πράξεις που θεωρούνται απαραίτητες από ιατρικής πλευράς, όπως είναι η σοβαρή κακή σύγκλειση των δοντιών εξαιτίας προβλημάτων όπως οι σκελετικές ανωμαλίες της άνω ή/και κάτω γνάθου, οι σχιστίες και άλλες κρανιοπροσωπικές ή οδοντογναθοπροσωπικές δυσμορφίες ή και τραυματισμοί που απαιτούν και ορθοδοντική διόρθωση.

Επίσης, στη Δανία αντίστοιχα κριτήρια είναι θεσπισμένα εδώ και πολλά χρόνια για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ στους ενήλικες η ορθοδοντική θεραπεία είναι δωρεάν όταν απαιτεί ταυτόχρονα και γναθοπροσωπική χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξάλλου, καλύπτεται μέρος των θεραπειών, ενώ στον Καναδά μπορεί να καλυφθεί και το 50% ή περισσότερο του κόστους ακόμα και για τα κοινά σιδεράκια.

Αναφερόμενη στα στοιχεία από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, σημείωσε ότι 4 στους 10 μεσήλικες και ηλικιωμένους χάνουν τα δόντια τους και αδυνατούν να τα διορθώσουν και έτσι αναγκάζονται να ζουν χωρίς δόντια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους, τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και κοινωνικότητας, που είναι γνωστό ότι αποτελούν προϋποθέσεις καλής υγείας.

Ενώ, όπως είπε, μια ακόμα έρευνα της ΕΟΟ είχε δείξει ότι τη δεκαετία έως το 2014, το 60% όλων των οδοντιατρικών προβλημάτων στους 15χρονους εφήβους είχαν αφεθεί χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο, με το ποσοστό αυτό να είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 44% που ίσχυε την δεκαετία πριν από αυτήν. Επιπλέον, το 86,8% των 5χρονων παιδιών είχαν οδοντικά προβλήματα για τα οποία υποβλήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση σε θεραπεία.