Κόσμος
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 17:33

Σαρόν και Αμπάς στο Λευκό Οίκο την Ανοιξη για συνομιλίες

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο νέος παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθούν το Λευκό Οίκο για συνομιλίες την Ανοιξη.

Οι δύο ηγέτες, με τους οποίους η κα Ράις είχε συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, θα έχουν αύριο την πρώτη τους συνάντηση, υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε μέτρα ασφαλείας για την σταθεροποίηση μίας εύθραυστης de facto εκεχειρίας.

«Θα κάνουμε το παν για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" και ελπίζουμε ότι και οι Ισραηλινοί θα κάνουν το ίδιο, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ένα βιώσιμο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Αμπάς στη κοινή συνέντευξή του με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ, στη Ραμάλα.

Η κα Ράις ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν τους τρεις επόμενους μήνες το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε έργα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των 350 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπους.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήρε τις προσπάθειες του παλαιστίνιου προέδρου για αποκατάσταση της ηρεμίας στις παλαιστινιακές περιοχές.

Τέλος, η κα Ράις διόρισε τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Ουόρντ -πρώην διοικητή της Σταθεροποιητικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία- συντονιστή σε θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.