Κόσμος
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 13:31

Τουρκία: Σίγουρα θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Ολλανδία

Η επιβολή κυρώσεων από πλευράς της Τουρκίας κατά της Ολλανδίας είναι βέβαιη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομέρ Τσελίκ.

Η επιβολή κυρώσεων από πλευράς της Τουρκίας κατά της Ολλανδίας είναι βέβαιη, τόνισε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομέρ Τσελίκ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «πολεμικά» επίπεδα, μετά την διάλυση συγκέντρωσης Τούρκων που υποστηρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν και την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ από την ολλανδική αστυνομία, το Σάββατο.

Οι Ολλανδοί απέλασαν επίσης την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε συγκέντρωση στο προξενείο και την οδήγησαν στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ο κ. Ερντογάν καταφέρθηκε το σαββατοκύριακο με πολύ σκληρές εκφράσεις κατά της Ολλανδίας, κάνοντας λόγο για ναζισμό και φασισμό, ενώ τόνισε ότι η Χάγη «θα πληρώσει το τίμημα» για όσα έγιναν.

Οδηγία της Χάγης για τους Ολλανδούς στην Τουρκία

Μέσα σ' αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, η Ολλανδία κάλεσε τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη», έπειτα από ένα σαββατοκύριακο γεμάτο διαδηλώσεις μπροστά από τις ολλανδικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε το πρωί τον Ολλανδό επιτετραμμένο, για τρίτη φορά αφότου άρχισε η κρίση και του επέδωσε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για «τη μεταχείριση που υπέστησαν οι Τούρκοι υπουργοί και πολίτες στην Ολλανδία», σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Η Ολλανδία απέλασε το Σάββατο την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουκρίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και αρνήθηκε να επιτρέψει επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις με στόχο να πεισθεί η σημαντική τουρκική διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Η παρουσία Τούρκων πολιτικών σε τέτοιες συγκεντρώσεις προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες διενέξεις ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δεν είχε προκαλέσει αναταραχή σε προηγούμενες τουρκικές εκλογές.

Σε ομιλία του την Κυριακή ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις αντανακλούν μια μορφή «ισλαμοφοβίας».

Φλερτάρει την εθνικιστική βάση

«Ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς εχθρούς στο εξωτερικό για να κολακεύσει την εθνικιστική βάση του, καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα. Είναι τόσο απλό και οι Ολλανδοί έπεσαν σ' αυτή την παγίδα, αντί να αγνοήσουν τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής και τουρκολόγος στο Washington Institute.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει την Κυριακή ότι επιθυμεί «αποκλιμάκωση», όμως ο κ. Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την τιμή του έθνους και του κράτους της Τουρκίας», δήλωσε.

«Παρακολουθούμε πλέον την κατάρρευση της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, αντίθετα με την Τουρκία», επαύξησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

Η κρίση σημειώνεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μπόρεσε αντίθετα να συμμετάσχει την Κυριακή σε συγκέντρωση στο Μετς, στην ανατολική Γαλλία.