Κόσμος
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2005 20:30

Θετικά βήματα Αμπάς

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, τηρεί όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία που τον ανέδειξε νικητή στις 9 Ιανουαρίου: διάλογος με τις ένοπλες οργανώσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, λήψη μέτρων για να σταματήσει το «χάος των όπλων», διαπραγμάτευση με το Ισραήλ με στόχο την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Η σύνοδος στο Σαρμ ελ-Σέιχ στις 8 Φεβρουαρίου, και η σύνοδος που θα ακολουθήσει τον Μάρτιο στο Λονδίνο με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να επικυρώσουν το διεθνές κύρος του νέου παλαιστίνιου ηγέτη.

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει ο Αμπάς με τις παλαιστινιακές οργανώσεις έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, έχουν αποφασίσει κατά πλειοψηφία να καταθέσουν τα όπλα. Θετικές είναι οι επαφές και με τη Χαμάς, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει εκεχειρία, «αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις επιθέσεις».

«Η εκεχειρία δεν σημαίνει όμως εγκατάλειψη της ένοπλης πάλης. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος με τους Ισραηλινούς δεν θα οδηγήσει πουθενά». Σε κάθε περίπτωση, η Χαμάς κρατά τελευταία χαμηλούς τόνους.

Τα εμπόδια στο δρόμο του Μαχμούντ Αμπάς, πάντως, δεν λείπουν. «Ο Αμπού Μάζεν ξέρει ότι αν θέλει πραγματικά να κάνει μεταρρυθμίσεις, το τίμημα θα το πληρώσει η Φατάχ», λέει στον απεσταλμένο της «Le Monde» ένας γνώστης της παλαιστινιακής πραγματικότητας στη Γάζα. «Ο χρόνος πιέζει. Είναι αρκετό να δει κανείς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στο Μπέιτ Χανούν, μια πόλη της Λωρίδας της Γάζας που έχει υποφέρει πολύ από τα αντίποινα του Ισραήλ στις ρουκέτες της Χαμάς. Παρά ταύτα, θριαμβευτής στις εκλογές αναδείχθηκε αυτή ακριβώς η οργάνωση, επειδή παρουσίασε καλούς και σοβαρούς υποψήφιους, κι επειδή κανείς πια δεν ανέχεται το σύστημα της Παλαιστινιακής Αρχής».

Αλλά και στο Ισραήλ υπάρχουν διαφωνίες για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στον Αμπάς. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, υπήρξε σαφής αντιπαράθεση ανάμεσα στα «περιστέρια» και τα «γεράκια» για την απελευθέρωση χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που «έχουν αίμα στα χέρια τους».

Ο Αριέλ Σαρόν απέκλεισε κάτι τέτοιο. Κάποιοι κρατούμενοι πάντως θα απελευθερωθούν.

Πέντε πόλεις της Δυτικής Οχθης (Ιεριχώ, Τουλκαρέμ, Βηθλεέμ, Καλκιλίγια και Ραμάλα) αναμένεται να περάσουν τους προσεχείς δύο μήνες στον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, μπορεί να δοθεί και πάλι άδεια σε επιχειρηματίες να εισέρχονται με το αυτοκίνητό τους στο Ισραήλ, και να ξανανοίξουν οι δίοδοι ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. Ο απώτερος στόχος είναι να έλθει και πάλι στο τραπέζι ο «οδικός χάρτης», που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Πηγές: Le Monde, ΑΠΕ