Νορβηγοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για να μην περάσει το ψήφισμα της Ευρωβουλής που θέτει τέλος στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου στα ύδατα της Αρκτικής, σύμφωνα με την Greenpeace.
Νορβηγοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για να μην περάσει το ψήφισμα της Ευρωβουλής που θέτει τέλος στις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου στα ύδατα της Αρκτικής, σύμφωνα με την Greenpeace.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα το σχετικό ψήφισμα σχετικά με την ολοκληρωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρκτική. Τρία άρθρα σε αυτό το ψήφισμα έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του νορβηγικού λόμπι πετρελαίου.
Η παράγραφος 13 αναφέρεται στη «μελλοντική πλήρη απαγόρευση της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Η παράγραφος 14 καλεί για «την απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου στα παγωμένα ύδατα της Αρκτικής που ανήκουν στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ)», και η παράγραφος 41 αναφέρει ότι η ΕΕ «θα πρέπει να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για να θέσει τέλος στις υπεράκτιες γεωτρήσεις στα ύδατα της Αρκτικής."
Μια επιστολή από το Νορβηγό βουλευτή Έϊρικ Σίβερστεν, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας για την κοινοβουλευτικής συνεργασία για την Αρκτική, καλεί τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να διαγράψουν από την ολομέλεια» τα άρθρα για την απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου στην Αρκτική.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να καταργήσει σταδιακά τη χρήση των ορυκτών καυσίμων κατά τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να αποτρέψει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη συμφωνίας του Παρισιού.
Η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία ήταν η πρώτη που επικύρωσε τη συμφωνία, αντιμετωπίζει σε δίκη τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ για το άνοιγμα των αρκτικών νερών της Θάλασσας του Μπάρεντς για νέες γεωτρήσεις, παρά την αναγνώριση της δυσχερούς κλιματικής κατάστασης και το συνταγματικό καθήκον της κυβέρνησης για τις μελλοντικές γενιές.
Πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση χορήγησε 10 νέες άδειες για εργασίες σε αυτά τα ύδατα, με βρετανικές εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP, να συμμετέχουν σε 7 από τις 10 νέες άδειες.