Πολιτιστικά
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 22:17

19ο ΦΝΘ: «Χρυσός Αλέξανδρος» στην «Αυτοκρατορία ονείρων»

Η ταινία «Αυτοκρατορία ονείρων»,  σε σκηνοθεσία του Δανού Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο», συνοδευόμενο μάλιστα από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ).

Η ταινία «Αυτοκρατορία ονείρων»,  σε σκηνοθεσία του Δανού Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο», συνοδευόμενο μάλιστα από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ).

Στη φετινή διοργάνωση - που ολοκληρώθηκε έπειτα από δέκα ημέρες προβολών, απόψε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» -, για πρώτη φορά το ΦΝΘ καθιέρωσε Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα για πρώτες ή δεύτερες ταινίες άνω των 50 λεπτών.

Το δεύτερο - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ, απονεμήθηκε στην ταινία «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν. Οι συνθήκες και το νόημα της σύγχρονης εργασίας , της εκμετάλλευσης και του ανθρώπινου κόστους της μαζικής παραγωγής στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας διερευνώνται στους χώρους ενός γιγαντιαίου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στην Ινδία.

Η ταινία του Τζέιν απέσπασε τρία συνολικά βραβεία, καθώς επελέγη ως η καλύτερη ταινία της διοργάνωσης και από τη Fipresci, τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ απέσπασε και το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων.

Η κριτική επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ «Πού είσαι Σινγκάλ;», σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη. Η ταινία αναφέρεται στην πόλη Σινγκάλ που κατακτήθηκε το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απήγαγε 3.000 γυναίκες της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ήδη βραβευμένη ταινία - της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» - «Δεν είμαι ο νέγρος σου», σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία), για την κατασκευασμένη και...επιβεβλημένη εικόνα και πραγματικότητα των μαύρων στη σύγχρονη Αμερική, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή.

Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, έλαβε φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Μέρες της λίμνης» σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη .

Τέλος, το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία «Village Potemkin» σε σκηνοθεσία Δομίνικου Ιγνατιάδη.

Τα βραβεία του κοινού

 Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 50' έλαβε η ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» σε σκηνοθεσία  Άγγελου Κοβότσου και για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») το ντοκιμαντέρ «Πουθενά να κρυφτείς» σε σκηνοθεσία Ζαραντάστ  Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία).

Τα αντίστοιχα, για ελληνική και ξένη παραγωγή ταινίας κάτω των 50', βραβεία κοινού δόθηκαν στις ταινίες -ντοκιμαντέρ «Ο γυάλινος δράκος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα) και «Τα μαλλιά του Αμάντ» σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία).

Για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των «Βραβείων Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης» επελέγη το ντοκιμαντέρ «The Snake Charmer» σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος - Ελλάδα), ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Eyes of Exodus» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ - Ελλάδα).

[email protected]