Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία έχει υποστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά άλλο ένα σημαντικό επεισόδιο αποχρωματισμού.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία έχει υποστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά άλλο ένα σημαντικό επεισόδιο αποχρωματισμού.
Οι Αυστραλοί ειδικοί επιβεβαίωσαν το φαινόμενο μετά από εναέριες επιθεωρήσεις του υφάλου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την κυβερνητική Υπηρεσία του Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (GBRMPA). Τα κοράλλια μπορούν να επιβιώσουν επεισόδια αποχρωματισμού, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας προκαλεί ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτής της πλούσιας σε βιοποικιλότητα περιοχής.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος ύφαλος του κόσμου και η «μεγαλύτερη ζωντανή δομή», με πολύχρωμα κοράλλια να εκτείνονται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Ο ύφαλος φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών, μαλακίων, μεδουσών και άλλων θαλάσσιων πλασμάτων. Αυτά τα κοράλλια βασίζονται σε μικροσκοπικά φύκια, ενσωματωμένα στον ιστό τους, για την παραγωγή τροφής μέσω της φωτοσύνθεσης. Ωστόσο, εάν το νερό είναι πολύ θερμό ή μολυσμένο, τα εν λόγω φύκια μπορούν να απομακρυνθούν. Η έλλειψη τροφής κάνει το κοράλλι λευκό και πιο επιρρεπές σε ασθένειες. Αν το κοράλλι πεθάνει, τότε μετατρέπεται σε πρασινωπό-καφέ, καθώς άλλα, ευκαιριακά φύκη αναπτύσσονται στην επιφάνειά του.
Το θερμότερο νερό προκάλεσε πέρυσι πολλές εκδηλώσεις αποχρωματισμού σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επιδεινώθηκαν από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, σύμφωνα τον Guardian. Οι φετινές εξελίξεις δυστυχώς δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε την ίδια συνεχή παγκόσμια εκδήλωση λεύκανσης από το 2014, σύμφωνα με τον Μαρκ Ήκιν, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Το πρόβλημα με τα διαδοχικά επεισόδια αποχρωματισμού είναι ότι τα κοράλλια έχουν λίγο χρόνο για να ανακάμψουν. Οι αρχές της Αυστραλίας έχουν επισημάνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν την πιθανότερη αιτία, και η μείωσή τους είναι η καλύτερη λύση για την βελτίωση της κατάστασης του κοραλλιογενούς υφάλου.
«Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισίου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου ο διευθυντής του θαλάσσιου πάρκου, Ντέιβιντ Γουάκενφελ.
Πέρα από την κλιματική αλλαγή, άλλοι παράγοντες που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των κοραλλιογενών υφάλων είναι η ρύπανση, η υπεραλίευση και η καταστροφή των οικοτόπων, πρόσθεσε ο Γουάκενφελ.