Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για την πληθώρα περιστατικών υψηλών αμοιβών στελεχών του δημόσιου τομέα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το «χρυσό εφάπαξ» του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, εξαπέλυσαν χθες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, φέρνοντας μάλιστα το θέμα και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Από την έντυπη έκδοση
Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για την πληθώρα περιστατικών υψηλών αμοιβών στελεχών του δημόσιου τομέα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά το «χρυσό εφάπαξ» του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, εξαπέλυσαν χθες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, φέρνοντας μάλιστα το θέμα και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τους τόνους για το θέμα των golden boys ύψωσε πρώτη η Ν.Δ., έχοντας ως βάση τα δημοσιεύματα για το υψηλό εφάπαξ του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, καθώς και για το ύψος των αποδοχών ανωτάτων στελεχών του ΟΔΔΗΧ και στελεχών υπουργείων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας καταλόγισε στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι «επιμένει να καλύπτει προκλητικά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, για το “δωράκι” των 100.000 ευρώ που έκανε στον εαυτό του» και ζήτησε, μάλιστα, την άμεση παραίτηση του στελέχους. «Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, που -ακόμη και τώρα- προσποιείται πως δεν είδε και δεν άκουσε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο».
Πίεση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα άσκησε και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταγγέλλοντας «προκλητικούς μισθούς» και αυξήσεις σε ημετέρους, «golden boys» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αυγενάκης επικαλέστηκε δημοσιεύματα που καταγγέλλουν διορισμό ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τριπλασίασε τον αριθμό των υπαλλήλων του γραφείου του υπουργού Γ. Μουζάλα από επτά σε 24 υπαλλήλους και χορήγησε αύξηση της τάξεως περίπου 50% στη διευθύντρια Υποδοχής, από 2.604 ευρώ σε 3.950 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται το ύψος της οικογενειακής παροχής.
Επίσης ο κ. Αυγενάκης κατήγγειλε αύξηση μετακλητών υπαλλήλων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στο υπουργείο Τουρισμού και μίλησε για προκλητικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των κορυφαίων στελεχών του ΟΔΔΗΧ. Παρέμβαση για το θέμα των golden boys έκανε στη Βουλή και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Ο κ. Κέλλας κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δώσει απαντήσεις για το εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ και διερωτήθηκε αν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις και στο υπουργείο Υγείας. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος με δηλώσεις του ανέφερε ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα ερωτήματα που γεννά ο διπλασιασμός των αποδοχών λειτουργών του Δημοσίου αποτελούν ένα σκανδαλώδες θέμα». Από την πλευρά του, το Ποτάμι εξέδωσε σκωπτικά δελτίο «παροχών των εκλεκτών της κυβέρνησης» στον ΟΔΔΗΧ και τον ΔΕΣΦΑ.
Στη Ν.Δ. απάντησε με σκληρό τόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός ανέφερε: «Ο κ. Κικίλιας ψεύδεται ασύστολα. Στην περίπτωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, τα ψεύδη του εκπροσώπου της Ν.Δ. είναι συγκεκριμένα.
Πρώτον: Κανένας δεν έδωσε δωράκι στον εαυτό του. Ο κ. Νίκας, εργαζόμενος του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη διευθυντής της εταιρείας, αναβαθμίσθηκε σε γενικό διευθυντή, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο Οργανισμός της εταιρείας.
Δεύτερον: Υποχρεωτικά συνταξιοδοτήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η Ν.Δ.
Τρίτον: Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δεν λαμβάνει ουδεμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του κανονικού μισθού που είχε ως εργαζόμενος ή συνταξιούχος πλέον, εντός, δηλαδή, του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Τέταρτον: Η Ν.Δ. της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου, των δεκάδων οργανισμών με αποτυχημένους βουλευτές και παχυλούς μισθούς και τις εκατοντάδες τοποθετήσεις, ας μη δίνει μαθήματα σε ένα πεδίο, αυτό της ηθικής, που της είναι παντελώς ξένο».