Κοινή βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ερεβάν.
Κοινή βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ερεβάν.
Ο κ. Κοτζιάς εξήρε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση της συνεργασίας, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρεις ασυμμετρίες: η διάσταση μεταξύ των συναισθημάτων ανάμεσα στους δύο λαούς και του επιπέδου των διμερών σχέσεων, η διάσταση μεταξύ των πολύ ανεπτυγμένων πολιτικών σχέσεων και του επιπέδου των οικονομικών σχέσεων, καθώς και η διάσταση μεταξύ της βούλησης για προώθηση της συνεργασίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Τι συμφωνήθηκε
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία κοινή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να αξιολογηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ακολούθως, να αποφασιστεί ποια κείμενα χρήζουν επικαιροποίησης ή αντικατάστασης από νεότερα, και πού υπάρχει περιθώριο για νέου είδους συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ώστε το συμβατικό πλαίσιο να αντανακλά τόσο την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών όσο και τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής στο μέλλον.
Στον οικονομικό τομέα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ενός επιχειρηματικού forum στο Ερεβάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς επίσης και ο εντοπισμός των πλέον πρόσφορων τομέων οικονομικής συνεργασίας. Στο επίπεδο της πολιτιστικής συνεργασίας της εκπαίδευσης οι δύο πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του συγκεκριμένου τομέα δεσμευόμενες να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις υφιστάμενες δυνατότητες,αλλά και πηγαίνοντας τη συνεργασία αυτή ένα βήμα παραπέρα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις προσπάθειες της Αρμενίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε ένθερμα για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησε με τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε σειρά τομέων, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Αρμενία στη συνδρομή της Ελλάδας για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ευρωασιατικής οικονομικής κοινότητας.
Ν. Κοτζιάς: Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας ως κοινωνού ελπίδας
Ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας κ.κ. Καρεκίν Β΄ στην έδρα του Πατριαρχείου υπογράμμισε την ανάγκη πνευματικότητας ως σημείο αναφοράς σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το ρόλο της Εκκλησίας ως κοινωνού ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για την προοπτική και το μέλλον κρατών και λαών, αναφέρθηκε στην οικουμενική εμβέλεια της Χριστιανοσύνης και προσκάλεσε τον Αρμένιο Πατριάρχη στη 2η διεθνή διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή που θα λάβει χώρα τον προσεχή Νοέμβριο στην Αθήνα.
Από την πλευρά του, ο Αρμένιος Πατριάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή της αρμενικής εκκλησίας στην ανάπτυξη και την ευημερία του αρμενικού λαού, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών και των δύο λαών. «Οι φιλικές σχέσεις εξυπηρετούν την αδελφοσύνη των λαών» είπε. Ευχαρίστησε δε την ελληνική πολιτεία για τη βοήθεια και τις υποτροφίες σε Αρμένιους κληρικούς και σπουδαστές που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΜΠΕ