Κόσμος
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 16:58

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί αποκάλυψαν με τι θα αντικαταστήσουν το Obamacare

Το σχέδιό τους για την αντικατάσταση του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη και την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, γνωστού ως Obamacare αποκάλυψαν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διατηρείται η κάλυψη νεολαίων από τους γονείς τους, εισάγονται ηλικιακά και αφαιρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το σχέδιό τους για την αντικατάσταση του νόμου για την ασφαλιστική κάλυψη και την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, γνωστού ως Obamacare αποκάλυψαν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η νέα νομοθεσία θα καταργεί τις ποινές για όσους πολίτες δεν αγοράζουν ασφαλιστικά πακέτα κάλυψης.

Σε ό,τι αφορά τις προνοιακές προβλέψεις για αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, καταργεί την επιδότηση στα χαμηλότερα εισοδήματα για αγορά ασφαλιστικού πακέτου και την αντικαθιστά με φοροαπαλλαγές για τους γηραιότερους πολίτες.

Οι Δημοκρατικοί καταφέρθηκαν αμέσως κατά του σχεδίου νόμου, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τους Αμερικανούς πολίτες.

Οι επιτροπές της Βουλής, η οποία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έχει πρόεδρο τον Ρεπουμπλικανό Πολ Ράιαν, θα αρχίσουν να ψηφίζουν επί του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Η Affordable Care Act βοήθησε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς οι οποίοι προηγουμένως ήταν ανασφάλιστοι να αποκτήσουν υγειονομική κάλυψη.

Ωστόσο, οι αυξήσεις στα ασφάλιστα οργίζουν πολλούς Αμερικανούς.

Λιγότεροι όσοι θα έχουν κάλυψη

Το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών μειώνει τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο να βοηθά τους πολίτες να αγοράζουν ασφαλιστικά πακέτα.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των επιλογών του πολίτη σε ό,τι αφορά την υγειονομική του περίθαλψη, με λογικό κόστος για τον αμερικανικό λαό», αναφέρεται σε δήλωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ανυπόμονος να εργαστεί μαζί με το Κογκρέσο για την ανάκληση και αντικατάσταση του Obamacare.

Έχει περιγράψει μάλιστα το τελευταίο ως «καταστροφή».

Το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία), ωστόσο το Obamacare είναι δημοφιλές σε πολλές πολιτείες, κάποιες εξ αυτών και με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες.

Το σχέδιο αναμένεται να παρέχει κάλυψη σε λίγότερους ανθρώπους σε σχέση με το Obamacare.

Ήδη τέσσερις Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν δει την πρόταση, σημειώνουν ότι δεν καλύπτει επαρκώς τους φτωχότερους πολίτες.

Οι πλέον συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αντιθέτως, θεωρούν ότι το σχέδιο είναι υπερβολικά μετριοπαθές και δεν καταργεί ριζικά το Obamacare.

Το σχέδιο διατηρεί την κάλυψη των νεολαίων από την ασφάλιση των γονέων τους μέχρι τα 26α γενέθλιά τους.

«Λάιτ Obamacare»

Οι ασφαλιστές επίσης απαγορεύεται και πάλι να μην παρέχουν ασφάλιση σε άτομα με προϋπαρχοντα συμπτώματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν ανέφερε ότι η πρόταση «θα μειώσει τα κόστη, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει σε κάθε Αμερικανό πρόσβαση σε ποιοτική, προσβάσιμη υγειονομική ασφάλιση».

«Μου μοιάζει σαν ένα λάιτ Obamacare», δήλωσε αντίθετα ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός Ραντ Πολ.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας (Δημοκρατικό Κόμμα) στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι το σχέδιο έχει ως μόνο στόχο «οι Αμερικανοί να πληρώνουν περισσότερα, ώστε οι ασφαλιστικές να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τα θησαυροφυλάκιά τους».

naftemporiki.gr