Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συγχρηματοδότηση δύο μεγάλων ενεργειακών έργων στην Ιρλανδία, που έχουν σχεδιαστεί για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τη Βρετανία, λίγο πριν από την επερχόμενη έξοδο της τελευταίας από την Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συγχρηματοδότηση δύο μεγάλων ενεργειακών έργων στην Ιρλανδία, που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τη Βρετανία, λίγο πριν από την επερχόμενη έξοδο της τελευταίας από την Ένωση.
Η Ιρλανδία είναι πιθανότατα η χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα πληγεί περισσότερο από το Brexit. Το Brexit θα επηρεάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Βρετανία, η οποία προμηθεύει το 60% των αναγκών της Ιρλανδίας. Ως μέλος της Ε.Ε., η Ιρλανδία δεν επιτρέπεται να διαπραγματευθεί μια διμερή εμπορική συμφωνία.
Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος σε δύο νέα έργα εισαγωγής ενέργειας. Το ένα είναι μία ηλεκτρική σύνδεση Ιρλανδίας-Γαλλίας με το όνομα Κελτική Διασύνδεση, και το δεύτερο ένας τερματικός σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Καθώς το σύνολο των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας είναι με τη Μ. Βρετανία, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας να μην διερευνήσουμε όλες τις άλλες επιλογές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ιρλανδίας, Ντένις Νότεν.
800 εκατ. από την ΕΤΕπ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία επένδυσε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία το περασμένο έτος, έχει εκφράσει την επιθυμία χρηματικής υποστήριξης του έργου με τη Γαλλία. Η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει προηγουμένως δάνεια σε παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ιρλανδία είναι μοναδικά εκτεθειμένη στις οικονομικές συνέπειες του Brexit. Υπάρχει ανάγκη να δείξουμε απτά την ευρωπαϊκή υποστήριξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Άντριου ΜακΝτάουελ.
Τα δύο έργα εισαγωγής ενέργειας αναμένεται να κοστίσουν συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, συνεπώς η εξασφάλιση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης είναι απαραίτητη.