Ανάμεσα στα δέντρα και τα απότομα βράχια, σε υψόμετρο 1.340 μέτρων και πιο ψηλά από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, στέκει το χωριό Βραδέτο του δήμου Ζαγορίου.
Ανάμεσα στα δέντρα και τα απότομα βράχια, σε υψόμετρο 1.340 μέτρων και πιο ψηλά από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια, στέκει το χωριό Βραδέτο του δήμου Ζαγορίου.
Ήσυχο και γαλήνιο -καθώς είναι απομακρυσμένο-, αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό, με τον γκρεμό που βρίσκεται απέναντί του να προκαλεί δέος, το Βραδέτο αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς στο όρος Ζαγόρι, στην Ήπειρο.
Κάμερα τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από το Βραδέτο, το οποίο είναι συγκροτημένος οικισμός από το 1616.
Η διασταύρωση μετά το χωριό Καπέσοβο οδηγεί στο Βραδέτο μετά από διαδρομή εννέα χιλιομέτρων, χωρίς να υπάρχει άλλη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα χωριά.
Από το Βραδέτο ξεκινά η «Σκάλα» (πετρόχτιστο μονοπάτι) που συνδέει το χωριό με το Καπέσοβο.
Αν και το υψόμετρό του το κάνει απόμακρο, ο νότιος προσανατολισμός του δεν επιτρέπει μεγάλες χιονοσκεπείς περιόδους, ενώ το «καθυστερημένο» καλοκαίρι επιτρέπει την βόσκηση ως αργά το Οκτώβριο, ευνοώντας την κτηνοτροφία.
Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, η «Γέννηση της Θεοτόκου», είναι χτισμένη προ περίπου δύο αιώνων και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, με το τριήμερο πανηγύρι της να είναι ονομαστό σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.
Πέρα από τη «Σκάλα», το ενδιαφέρον των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή μαγνητίζει η Μπελόη, τοποθεσία στην άκρη της χαράδρας του Βίκου, αλλά και Δρακολίμνη, λίμνη ψηλά στην Τύμφη, στα όρια των περιοχών του Βραδέτου και του Πάπιγκου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia